Inceputul anului nou bisericesc

La 1 septembrie este inceputul indictionului adica al anului nou bisericesc.

Spre deosebire de Anul Civil, care incepe la 1 ianuarie, Anul Bisericesc incepe la 1 septembrie, pentru ca, dupa Traditia mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi si-ar fi inceput si Mantuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pamant, atunci cand a citit in sinagoga cuvintele proorocului Isaia (cap.

61, 1-2), care profeteau despre Sine: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor; M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati, 19. Si sa vestesc anul placut Domnului”. (Luca 4, 18-19). Prin aceste cuvinte s-a implinit o profetie mult mai veche: Iisus Hristos este Cel Care a venit ca sa slobozeasca pe om din robia pacatului si a mortii si sa-l ridice pe om la demnitatea lui cea dintai, adica la demnitatea de a fi fiu dupa har a lui Dumnezeu.

Pentru cel putin doua motive, Anul Bisericesc incepe la data de 1 septembrie: in primul rand, pana la proorocul Moise luna septembrie era considerata la evrei drept prima luna a anului; in al doilea rand, din traditia crestina stim ca, in luna septembrie, Mantuitorul Iisus Hristos si-a inceput propovaduirea Sa in lume, prin predica tinuta in Sinagoga iudeilor din Cetatea Nazaret.

Sfintii Parinti au procedat cu multa intelepciune atunci cand au alcatuit calendarul crestin. Ei s-au orientat nu atat cronologic, ci au urmarit mai ales logica spirituala a succesiunii zilelor de sarbatoare.

In centrul Anului Bisericesc se afla sarbatoarea Invierii Domnului si aceasta imparte anul bisericesc in trei perioade, numite dupa cartea principala de slujba: Perioada Triodului (pre-pascala), Perioada Penticostarului (pascala) si Perioada Octoihului (post-pascala).

Anul bisericesc ortodox reinnoieste in cadrele timpului istoric si ale experientei umane, viata cu Hristos si in Hristos. Prin el se realizeaza un fel de prelungire a intruparii istorice a Mantuitorului, prin mijlocirea caruia Acesta (Hristos) continua sa traiasca in Biserica, de-a pururi viu in viata credinciosilor. La aceasta comemorare a vietii si a misiunii Domnului nostru Iisus Hristos, anul bisericesc cuprinde si pomenirea zilnica a sfintilor sau sinaxarul. Astfel, fiecare an bisericesc din viata Bisericii este o istorie a mantuirii in rezumat, reinnoita prin randuiala liturgica.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

01 Septembrie 2013

Vizualizari: 633

Voteaza:

Inceputul anului nou bisericesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE