Inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Biserica a intrat astazi in Postul Sampetrului, care precede sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din 29 iunie. Despre vechimea acestui post marturisesc in secolul al IV-lea Constitutiile Apostolice, iar Leon cel Mare numeste acest post: "postul de vara” sau al Cincizecimii. Au mai consemnat despre acest post Sfantul Atanasie cel Mare si Teodoret, Episcopul Cirului. La inceput, se tinea numai in randul monahilor, iar mai tarziu s-a generalizat, in amintirea faptului ca Sfintii Petru si Pavel erau postitori. 

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa acest post are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui este in functie de sarbatorirea la data variabila a Pastilor. Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe in ziua de luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor, si tine pana in ziua de 29 iunie, inclusiv, daca acesta cade miercurea sau vinerea, in acea zi fiind dezlegare la peste. In cazul in care data de inceput a postului, luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor, cade dupa 29 iunie postul se pune simbolic doua sau trei zile, cum este de exemplu in acest an de 3 zlie, miercuri, joi si vineri, altfel el s-ar desfiinta. 

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ne ofera prilejul de a medita la misiunea pe care acesti mari Apostoli ai Bisericii, precum si toti ceilalti Apostoli au facut-o pentru propovaduirea Evangheliei. Este momentul in care trebuie sa ne aducem aminte de nenumaratele jertfe pe care Apostolii le-au facut dintru inceput si care au urmat chemarii Mantuitorului. Lucrarea lor misionara a fost continuata de ceilalti Apostoli si de episcopii si preotii din toate locurile si vremurile si a insemnat zidirea piatra pe piatra a unei Biserici vii pe care portile iadului nu o vor birui. 

Postul este o jertfa din partea omului, inchinata lui Dumnezeu. De asemenea, postul este un examen pe care trebuie sa il trecem. Postul presupune abstinenta, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmultim fapta cea buna, sa ne gandim si la suferintele aproapelui, iar Biserica sa inmulteasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al celor doi Apostoli care sunt praznuiti in aceasta perioada. Prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Apostoli la Cincizecime, de aceea in vechime acest post se numea Postul Cincizecimii.

Sursa: reintregirea.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2013

Vizualizari: 308

Voteaza:

Inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE