Din incredintarea Prea Fericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului a avut loc ieri, 19 octombrie, de la ora 12.00, la Centrul Eparhial din Timisoara, intalnirea cu decanii Facultatiilor de teologie, directorii si duhovnicii scolilor teologice din cadrul Mitropoliei Banatului.
Tema intalnirii a fost „Viata liturgica si duhovniceasca din Scolile Teologice azi“.
Sedinta a fost prezidata de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.
In cadrul intalnirii s- au dezbatut o serie probleme des intalnite in institutiile de invatamant teologic, referitoare la promovarea vietii duhovnicesti in randurile elevilor si studentilor, la mijloacele de intensificare a acesteia, cat mai ales la participarea constienta a lor la sfintele slujbe ale Bisericii.
In deschidere Parintele Conf. Dr. Ioan Tulcan de la Facultatea de Teologie din Arad a facut o scurta prezentare a intalnirii de la Bucuresti a Decanilor si profesorilor de la Institutiile de Invatamant Teologic din tara. Dealtfel a facut si o serie de propuneri concrete privind statutul duhovnicului si a orei de formare duduhovniceasca in cadrul facultatiilor de teologie.
Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul a aratat importanta participarii la sfintele slujbe si prezenta la cursuri a tinerilor, care datorita profilului pe care-l studiaza sunt obligati sa dea dovada de o mare seriozitate in calitatea lor de tineri teologi.
Parintele Conf. Dr. Nicolae Morar, seful Catedrei de Teologie Ortodoxa de la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie din Timisoara a subliniat importanta mediului academic existent la Timisoara, dar si problemele existente in mediul academic in general. Parintele a mai facut referiri si la necesitatea unui regulament interior al catedrei de teologie axat pe 2 componente: activitate tutorala si activitate didactica.
In cadrul discutiilor s-a luat in vedere si faptul ca motivatia tinerilor pentru scoala teologica s-a schimbat, tinand cont si de problema secularizarii actuale care a afectat si tinerii dornici sa urmeze o scoala teologica.
O alta interventie demna de semnalat este cea a parintelui Consilier Daniel Alic de la Episcopia Caransebesului care a subliniat necesitatea unor calificative care sa le permita sau nu accesul la hirotonie a tinerilor absolventi ai facultatolr de teologie. In acest sens, Preasfintitul Parinte Paisie a vorbit si despre instituirea unei burse pe mitropolie, burse de exceptie, care sa se acorde de catre ierarhi la propunerea decanilor sau directorilor din cadrul institutiilo de teologie.
In finalul sedintei s-au facut propuneri concrete referitoare la intesificarea vietii liturgice si duhovnicesti in institutiile teologice, toate aceste propuneri fiind prezentate in raportul ce se va inainta Sectorului Teologic Educational din cadrul Patriarhiei Romane in vederea analizarii acestora la sedinta Sfantului Sinod ce va avea loc in aceasta perioada.
Sursa: mitropolia-banatului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.