Intrunire a preotilor de spitale din judetul Prahova

La Spitalul Municipal Campina a avut loc ieri, 4 septembrie 2014, a XI-a sesiune a Cercului pastoral „Speranta si vindecare“, din care fac parte preotii de caritate din spitalele si asezamintele medicale ale judetului Prahova. Tema intalnirii a fost „Taina Sfintei Spovedanii - renasterea la viata in Hristos“, informeaza Ziarul Lumina.

La intrunirea gazduita de Biserica „Sfantul Mare Mucenic Mina“ din cadrul spitalului au participat: parintele Costica Dumitru, protoiereul Protopopiatului Campina, parintele Horia Prioteasa, coordonatorul preotilor din spitale din Arhiepiscopia Bucurestilor, parintele Petru Moga, parohul Bisericii „Sfantul Nicolae“ din Campina, si 10 preoti de caritate din spitalele judetului Prahova. Parintele Ionut Butoiu de la Spitalul Municipal Campina a prezentat un referat cu tema „Taina Sfintei Spovedanii - renasterea la viata in Hristos“. In cadrul intalnirii, parintele Petru Moga a vorbit despre lucrarea specifica a preotului de caritate, care se diferentiaza de cea a preotului care slujeste in parohie. Parintele a aratat ca Spovedania preotului de caritate din spital trebuie sa aiba in vedere tamaduirea medicala a credinciosului, dar si tamaduirea lui sufleteasca sau duhovniceasca. Tamaduirea medicala poate veni uneori si prin simpla ascultare a penitentului bolnav, iar tamaduirea sufleteasca este lucrarea specifica a Tainei Spovedaniei care trebuie savarsita cu mult tact pastoral pentru a intrema sufleteste omul bolnav.

„Este pentru prima data cand am fost chemat sa vorbesc la un cerc pastoral al preotilor de caritate. Poate nu as fi stiut niciodata de greutatea slujirii preotului din spital daca nu as fi trecut si eu, ca si alti colegi de-ai mei, prin situatia de a spovedi si impartasi bolnavi pe patul de spital. Sustin intalnirile mai dese intre preotii de caritate si cei din parohii pentru a ne ajuta unii pe altii, iar noi, cei care slujim in parohii, putem afla de la colegii din spitale in ce situatii ajung credinciosii nostri cand sunt bolnavi, in unitatile spitalicesti, si ne-ar motiva sa ne ingrijim mai mult de ei, sa ii educam mai bine ca sa fie pregatiti duhovniceste in fata suferintei“, ne-a spus parintele Petru Moga.

„In judetul Prahova sunt 10 preoti de caritate in unitati spitalicesti, unde isi desfasoara activitatea savarsind Sfanta Liturghie si celelalte Taine ale Bisericii in functie de nevoile credinciosilor. Acestia slujesc in conditii deosebite, unii au capele interioare, altii slujesc pe holuri amenajate sau in amfiteatre din spitale, dar avem si cazuri fericite cand pot sluji in biserici propriu-zise, cum este si cazul de aici, de la Spitalul Municipal Campina. Preotii de caritate din spitale din Prahova se intalnesc de doua ori pe an in cadrul Cercului pastoral «Speranta si vindecare», iar in ceea ce priveste cercurile pastorale organizate de protoieriile prahovene, acestia sunt prezenti si se implica in activitatea acestora“, ne-a spus parintele Horia Prioteasa.

In cadrul cercului pastoral, preotii de caritate au prezentat diferite aspecte si experiente din slujirea lor in spitale, cautand sa gaseasca cele mai bune metode pastorale pentru a raspunde nevoilor credinciosilor bolnavi.

Sursa: basilica.ro

.

05 Septembrie 2014

Vizualizari: 357

Voteaza:

Intrunire a preotilor de spitale din judetul Prahova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE