IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a implinit 62 de ani

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a implinit 62 de ani.

In continuare va prezentam o scurta biografie a IPS Andrei:

Inaltpreasfintia Sa s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, din parintii Andrei si Elena. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si apoi cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti, intre anii 1967-1972. Incepand cu anul 1976 a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, unde in 1978 a obtinut licenta in teologie. In luna august a aceluiasi an a fost hirotonit preot de catre Inalt Prea Sfintitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh in orasul Turda mai multi ani de zile (judetul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfintitului Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si ulterior numit vicar administrativ.

Din februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. In anul 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. In paralel cu activitatea administrativ-bisericeasca s-a implicat si in plan spiritual si didactic. Astfel, a intemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Simion Stefan” din Alba Iulia si a fost printre fondatorii Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizand demersurile necesare pentru infiintarea Facultatii de Teologie din acest oras (1991). La aceasta facultate preda (functia didactica: profesor) disciplina „Teologie Morala”. Din aprilie 2000 este si decan al facultatii.

La 1 Decembrie 2002 Presedintia Romaniei i-a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de „Mare Ofiter”.

In plan cultural mentionam infiintarea Tipografiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei si a Editurii „Reintregirea”, punerea bazelor revistei „Credinta Strabuna” (organul cultural si de presa al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) si a revistei Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, „Altarul Reintregirii”. La initiativa sa a fost reeditata „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” (la 350 de ani de la prima aparitie, in editie critica) si a fost retiparit Noul Testament de la Balgrad din 1648 (tot in editie critica). A sustinut nenumarate conferinte pe teme culturale si duhovnicesti (in Alba Iulia, Targu Mures, Cluj-Napoca, Timisoara, Arad, Iasi, Bucuresti etc.) si a participat la numeroase emisiuni televizate (la Televiziunea Nationala si la posturile locale de televiziune). Este redactorul-realizator permanent al emisiunii „Cuvantul Ierarhului” la Radioul crestin-ortodox „Reintregirea” Alba Iulia.

Acum la ceas aniversar angajatii Centrului Eparhial si ai Radiului Reintregirea ii ureaza IPS Andrei „La multi ani!” si pastorire rodnica in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii lui Hristos.

Sursa: Radio Reintregirea

.

25 Ianuarie 2011

Vizualizari: 336

Voteaza:

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a implinit 62 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE