IPS Arhiepiscop Ioachim la hramul Manastirii Giurgeni

În ziua de serbare a Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va sluji Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Giurgeni.

Pelerini din toată Moldova și credincioși din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului sunt așteptați să participe la hramul Mănăstirii Giurgeni în ziua de sărbătorire a Nașterii Maicii Domnului. Cunoscută și datorită faptului că adăpostește Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Giureni, mănăstirea a fost la început schit de călugări, înfiinţat în sec. al XVIII-lea, ca metoc al Episcopiei Romanului.

Călugării au construit mai întâi o bisericuţă din lemn şi câteva chilii. În anul 1809 se atestă existenţa schitului Giurgeni, care făcea parte din ţinutul Romanului, alături de alte schituri ale Episcopiei. Către jumătatea sec. XIX-lea, schitul a fost transformat în schit de maici şi apoi în mănăstire de maici. În 1928, mănăstirea a fost reparată, sub conducerea maicii Xenia Sion, iar în 1936 avea statut de mănăstire. Biserica actuală a fost construită în 1833 din cărămidă, pe temelie de piatră, în formă de cruce, având ziduri groase. Altarul este luminat la est de o fereastră, naosul are abside puţin adânci dar foarte largi, delimitat de pronaos cu doi stâlpi puternici marginali, pe ei sprijinindu-se arcada bolţii. Catapeteasma este din lemn de stejar şi tei, sculptată în atelierele Institutului Biblic al Bisericii Ortodoxe Române, din Bucureşti, în anul 1955, având o valoare artistică deosebită, ca şi pictura tot din acelaşi an. Printre obiectele de valoare se pot enumera: un epitaf din 1903 aprilie 21, donat de Domnul Mharzili - consilier al ţarului Rusiei din acea vreme, diferite icoane praznicale şi unele obiecte de cult (potire, cădelniţe, crucifixe). Decretul 410 din 1959 a forţat pe cei de aici să plece la alte mănăstiri sau să se retragă în lume, casele maicilor rămânând în paragină. În 1965 biserica a devenit filie a parohiei Linseşti, comuna Oniceni. În luna aprilie 1993, un grup de credincioşi a înaintat către Episcopia Romanului o cerere de redeschidere a Mănăstirii Giurgeni. La 1 iulie 1995, a fost trimis aici ca preot slujitor părintele Antonie Jeflea, numit apoi stareţ cu data de 1 noiembrie 2000.

(Pr. Constantin Gherasim)
Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Septembrie 2016

Vizualizari: 160

Voteaza:

IPS Arhiepiscop Ioachim la hramul Manastirii Giurgeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE