IPS Justinian Chira a implinit 91 de ani

IPS Justinian s-a nascut la data de 28 mai 1921, in localitatea Plopis, judetul Maramures, dintr-o familie de tarani evlaviosi, la botez, primind numele de Ioan. A urmat scoala primara in satul natal (1927-1934) apoi doi ani cursurile Liceului ortodox de baieti „Simion Stefan" din Cluj.

Manat de dragostea de a-L sluji pe Dumnezeu, s-a dus la Manastirea „Sf. Ana" din Rohia, ca frate de manastire in 12 martie 1941 iar dupa un an a fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon. In anul 1943 a primit Taina Preotiei. A urmat Seminarul Teologic Ortodox din Cluj (absolvent in 1963), apoi Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, obtinand titlul de licentiat in teologie in anul 1968.

A indeplinit urmatoarele misiuni: staret al Manastirii „Sf. Ana" - Rohia (1941-1973); protosinghel (in 1948) si arhimandrit (1967), episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului (1973-1990) cu titlul de „Maramuresanul", episcop loctiitor si apoi episcop eparhiot al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, cu resedinta la Baia Mare (din 1990 - pana azi). Ca episcop-vicar la Cluj a desfasurat o bogata activitate misionar-pastorala, administrativ-gospodareasca si culturala.

In decursul vremii a colaborat la diferite publicatii bisericesti si laice intre care amintim: „Viata Ilustrata", „Renasterea", „Tribuna Ardealului", „Telegraful Roman", „Mitropolia Ardealului", „Mitropolia Banatului", „ Indrumatorul bisericesc" - Sibiu, „Indrumatorul pastoral" - Alba-Iulia.

A editat „Indrumatorul bisericesc" - Cluj-Napoca (1978-1989) si editeaza foaia eparhiala „Graiul Bisericii Noastre" - Baia Mare. Intre lucrarile sale de seama pomenim: Darurile Bisericii, Cluj-Napoca, 1983, si Viata Maicii Domnului, Cluj-Napoca, 1986.

A rectitorit Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o conduce pana azi.

Cu ocazia acestui moment aniversar, ii dorim Preasfintitului Justinian ajuns la respectabila varsta patriarhala, multa sanatate si pastorire intru multi ani!

Sursa: Radio Reintregirea
 

Pe aceeaşi temă

29 Mai 2012

Vizualizari: 230

Voteaza:

IPS Justinian Chira a implinit 91 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Justinian Chira

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE