IPS Laurentiu a conferentiat studentilor din Sibiu

Seria de conferinte duhovnicesti organizate in Postul Mare de Asociatia Studentilor Ortodocsi (ASCOR), filiala Sibiu, a continuat joi, 27 martie, cu o intalnire duhovniceasca a tinerilor sibieni cu Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului. Conferinta a avut loc in Aula Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu.Alaturi de tinerii studenti, la conferinta au participat decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, prodecanul aceleiasi facultati, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, protopopul de Sibiu, Ioan Cosa, preoti din oras si imprejurimi, dar si grupuri de credinciosi interesati de tema intalnirii si anume legatura dintre post si Euharistie. Pentru ca ne aflam la jumatatea Postului Mare, dar si pentru ca anul acest este dedicat Sfintei Spovedanii si Sfintei Euharistii, tinerii din ASCOR Sibiu au oferit posibilitatea credinciosilor de a afla mai multe despre acestea chiar de la Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Ardeal. Ierarhul si-a exprimat inca de la inceput recunostinta fata de tinerii sibieni care activeaza in randul studentimii si promoveaza valorile crestine si morale. IPS Mitropolit Laurentiu le-a multumit pentru invitatia de a vorbi prima oara in acest an membrilor ASCOR Sibiu si i-a asigurat de tot sprijinul in activitatile lor.

In prima parte a conferintei, Parintele Mitropolit a explicat pe larg ce este postul in adevaratul sau sens si ce foloase duhovnicesti, dar si trupesti, aduce credinciosilor care inteleg postirea ca un act de cult, ca o implinire a fiintei umane.

“Trebuie sa privim mereu latura pozitiva a postului, pe care trebuie sa ne-o insusim si sa o declaram ca parte din viata noastra. Postul trebuie privit ca un act de cult, ca o virtute, ca o biruinta a sufletului asupra trupului, ca un element care ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne stapanim pe noi insine si mai ales sa ne apropiem de Dumnezeu. Postul nu ofera doar un regim din punct de vedere fizic, desi aduce o binefacere mare si asupra sanatatii, asa cum nu reusesc nici esteticienii, sau specialistii in infrumusetarea trupului. Ei nu reusesc sa aduca atatea beneficii trupului asa cum face postul. Trebuie sa ne asumam pe langa acest regim alimentar si starea spirituala, duhovniceasca adusa de post”, a spus iearhul.

“Unirea directa cu Hristos”

In a doua partea conferintei, IPS Laurentiu a explicat celor prezenti cum trebuie sa ne pregatim pentru primirea Sfintei Impartasanii, scopul suprem al vietii crestinului. Desi este o taina pe care mintea omeneasca nu o poate cuprinde, a explicat ierarhul, prin credinta stim ca pe Sfanta Masa se afla Insusi Hristos, Care ni se impartaseste si ne conduce spre Imparatia Sa.

“Impartasania este unirea directa cu Hristos si aduce cu sine demnitatea obtinuta fara a fi vrednici de a fi numiti hristofori. Prin Euharistie noi L-am primit pe Hristos in noi si ne-am impartasit cu Trupul si Sangele Sau. Impartasania este o pregustare a bunatatilor pe care le vom prim, daca vom fi vrednici, in Imparatia Cerurilor. Trebuie sa ne impartasim periodic si trebuie sa ne pregatim pentru acest moment. Pregatirea inceteaza in momentul in care ne-am impartasit, dar si asteptarea de a ne impartasi cu Hristos se implineste. De aceea, postul euharistic are doua sensuri: de asteptare si de implinire”, a subliniat IPS Mitropolit Laurentiu.

Intalnirea s-a incheiat cu o sesiune de intrebari legate de tema conferintei, de aspectele practice in ceea ce priveste postul, Sfanta Impartasanie si participarea la sfintele slujbe.

ASCOR Sibiu va continua seria de conferinte duhovnicesti legate de post si va implica din ce in ce mai multi tineri in activitatile periodice, cum ar fi cele social-filantropice.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Martie 2014

Vizualizari: 146

Voteaza:

IPS Laurentiu a conferentiat studentilor din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE