In prima duminica dupa Rusalii, Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a tarnosit Biserica „Sfantul Gheorghe“ din localitatea Dopca, judetul Brasov. Biserica din micuta localitate aflata in apropiere de orasul Rupea a fost renovata in ultimii ani, prin eforturile preotului Mihai Gavrila Simen, ale autoritatilor locale si judetene si ale credinciosilor din sat.
Comunitatea romaneasca din Dopca este in minoritate, dar cu toate acestea, credinta lor fata de Biserica strabuna ii tine legati de lacasul de cult zidit la 1877 de inaintasi, la initiativa lui George Botioman. Pentru a arata respect si recunostinta fata de stramosi, dar si pentru a avea un lacas de inchinare adecvat cerintelor liturgice si pastorale, in ultimii ani s-au efectuat drenaje interioare si exterioare, s-au reparat acoperisul, peretii si podelele, incat biserica a recapatat frumusetea de alta data.
La slujba de sfintire, satenii, fii satului, autoritatile locale si pelerini din imprejurimi l-au intampinat dupa datina pe IPS Mitropolit Laurentiu. Ierarhul a tarnosit biserica la exterior cu apa sfintita si Sfantul si Marele Mir, iar la interior a asezat moaste in piciorul Sfintei Mese, a uns-o cu mir, a pecetluit-o si a invesmantat-o asa cum este randuiala liturgica. Sfanta Liturghie a fost oficiata in aer liber, in fata bisericii, iar din sobor au facut parte protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, si slujitorii sfintelor altare din imprejurimi. Raspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly“ din Brasov, iar la final, ierarhul l-a hirotesit iconom pe pr. Mihai Gavrila Simen.
IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit credinciosilor despre Duminica Tuturor Sfintilor si despre Evanghelia citita la Sfanta Liturghie.
„In aceasta duminica suntem chemati sa-i cinstim pe toti sfintii Bisericii, pe toti cei pe care Dumnezeu i-a ales datorita ostenelilor lor si conlucrarii lor cu harul, ajungand pe cele mai inalte trepte ale desavarsirii. Sfintii au ajuns sa faca minuni in aceasta lume si sa continue lucrarea minunata a Duhului Sfant in aceasta lume. Sfintii sunt, pentru noi, mijlocitori si se roaga lui Dumnezeu pentru noi. Fiecare lacas de inchinare este ocrotit de un sfant, iar ingerii ne pazesc vietile noastre. Sfintii sunt modele de urmat pentru ca, daca ne raportam la Dumnezeu Cel absolut, ne intrebam cum am putea deveni fii ai Sai dupa har. Stim ca drumul este lung, dar vazand pe acesti frati ai nostri, care s-au luptat in aceasta lume cu patimile si greutatile firesti si au ajuns sa fie cinstiti si facatori de minuni, avem si noi incredintarea ca Dumnezeu ne va ajuta sa ne putem castiga mantuirea“, a spus ierarhul.
IPS Mitropolit Laurentiu i-a felicitat pe preot si credinciosi pentru eforturile depuse, a explicat randuiala tarnosirii unei biserici si a oferit mai multe acte de cinstire Adunarii si Consiliului parohiale, Primariei Hoghiz si altor binefacatori. Parohul a multumit tuturor pentru sprijinul acordat si a oferit ierarhului in dar o icoana. Sarbatoarea s-a incheiat cu sfintirea unei troite din curtea bisericii.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.