La manastirea Antim din Capitala a inceput pregatirea Marelui Mir

La manastirea Antim din Capitala in aceasta dimineata in paraclisul cu hramul Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, au inceput pregatirile pentru sfintirea Marelui Mir.

Inaltpreasfititul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, ca delegat al Prefericitului Parinte Patriarh Daniel, a savarsit slujba Aghesmei (Sfintirea Mica a Apei), impreuna cu Preasfintitul Mihail al Australiei si Noii Zeelande, Preasfintitul Ciprian Campineanul, episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi din care a facut parte si parintele arhimandrit Timotei Aioanei exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor si mare ecclesiarh al Catedralei Patriarhale dupa cum ne informeaza Ziarul Lumina.

Dupa sfintirea apei, au fost stropite cu agheasma materiile si vasele pregatite pentru prepararea Marelui Mir. Inaltpreasfintitul Laurentiu a aprins focul la care va fierbe decoctul de plante iar preotii si diaconii au spalat cu agheasma vasele.

„Aducem slava Bunului Dumnezeu pentru acest inceput al pregatirii Marelui Mir, randuit ca o lucrare sacramentala a Bisericii, o lucrare deosebita si, in acelasi timp, o lucrare de o autoritate canonica cea mai inalta pentru ca numai o Biserica autocefala poate sa sfinteasca Marele Mir. Ca delegat al Prefericitului Parinte Patriarh, am inceput lucrarea aceasta prin savarsirea aghesmei mici pentru ca vasele acestea, in care se va pregati mireasma aceasta ce se va sfinti in Joia Mare, sa fie curatate si improspatate iar, de maine sa inceapa lucrarea pregatirii propriu-zise”, a spus Inaltpreasfintitul Laurentiu.

Inaltpreasfintia Sa explicat modurile de intrebuintare ale Sfantului si Marelui Mir, spunand ca aceasta pregatire „este o lucrare foarte importanta din punct de vedere duhovnicesc pentru noi, pentru ca Marele Mir, pregatit aici si sfintit in Joia Mare, va fi impartit tuturor bisericilor din Patriarhia Romana si se va folosi mai intai de toate la Taina Sfantului Mir sau a Mirungerii, pentru ca este materia sfintita nu doar de un singur ierarh ci de soborul episcopilor, de Sfantul Sinod. Cu Sfantul si Marele Mir se vor sfinti bisericile, se va pregati masa Sfantului Altarul asemenea mormantului Mantuitorului Iisus Hristos, se vor sfinti antimisele care vor tine locul Sfintei Mese. Acestea sunt piesele absolut necesare savarsirii Sfintelor Liturghii, exprimand, in acelasi timp, legatura preotului cu ierarhul lui, pentru ca Sfantul Antimis este semnat de ierarhul locului. Sfantul si Marele Mir se va pastra la Patriarhie pentru nevointele din timpul anului ale tuturor unitatilor de cult, ale tuturor bisericilor noastre. Astfel, se incheie o lucrare deosebita pe care Biserica Ortodoxa Romana o implineste acum ca un dar de la Dumnezeu si ca o lucrare care i se cuvine ca Biserica autocefala. Mantuitorul Iisus Hristos, Unsul, Cel de la care primim numele, sa ne binecuvinteze pe noi toti si pe cei care se vor osteni aici, timp de trei zile, pentru ca aceasta randuiala sa fie implinita intocmai”.


Maine dimineata, dupa ce se va savarsi slujba Ceasurilor, se va incepe prepararea propriu-zisa a decoctului din plante, care va fi amestecat miercuri cu uleiul de masline iar in Joia Mare va fi sfintit de catre Sfantul Sinod al Bisericii ortodoxe Romane, in cadrul Sfintei Liturghii a Sfantului Vasile cel Mare.

Pentru prepararea Marelui Mir, uleiul de masline a fost oferit in dar de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei și Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de catre Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate și cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esențiale au fost procurate din Egipt, Iordania, Siria, Franța, Bulgaria, Spania și de la Ierusalim, dupa cum ne informeaza Radio TRINITAS.

Sursa: basilica.ro

29 Martie 2010

Vizualizari: 379

Voteaza:

La manastirea Antim din Capitala a inceput pregatirea Marelui Mir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE