In cea de-a doua duminica din postul Adormirii Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Petroniu a facut un popas duhovnicesc la Manastirea Balan. Alaturi de Preasfintia Sa au mai slujit la Sfanta Liturghie Preacuviosul Parinte Arhimandrit Antonie Pinta, exarhul manastirilor din Episcopia Salajului si Preacucernicii Parinti Vasile Trifan de la parohia Balan, Mihai Lapuste, preot pensionar, slujitor la Manastirea Balan, Vasile Pop de la parohia Chechis, Dan Uta de la parohia Chendrea si Mihai Dobocan de la parohia Galpaia.
La momentul randuit din cadrul Sfintei Liturghii, au fost impartasiti cu Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos toti cei care s-au spovedit si au primit dezlegare de la duhovnic, precum si copiii de la scoala din sat.
In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte Petroniu a subliniat importanta credintei in procesul mantuirii, pornind de la textul pericopei evanghelice de la Matei, citite in cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, Preasfintia Sa a aratat ca in cadrul acestui pasaj biblic, pentru prima si ultima data este mentionat faptul ca toti Apostolii laolalta L-au recunoscut pe Mantuitorul ca Domn si Dumnezeu.
Situata in partea central-sud-estica a judetului Salaj, pe valea Agrijului, in vecinatatea satului cu acelasi nume, Manastirea Balan a fost la inceput o biserica de lemn pe care traditia locala o atribuie secolului al XIV-lea sau cel tarziu secolului al XV-lea. Aceasta biserica a fost innoita la inceputul secolului al XVII-lea, iar in timpul revolutiei de la 1848 satenii din localitatea Balan au stramutat biserica in sat unde dainuie pana astazi. Biserica actuala a manastirii a fost ridicata prin anul 1860, mai intai sub forma unui frumos altar din lemn de stejar, imbinat in "crestaturi" si acoperit cu sindrila, in jurul prestolului bisericutei stramutate, prestol care a ramas pe vechiul loc. Dupa anul 1890 credinciosii din Balan au construit si naosul si pronaosul intregind constructia dupa planul si pe locul vechii bisericute.
In anul 1926, pe latura sudica a manastirii, a fost ridicata o interesanta biserica pavilionara, necesara adapostirii pelerinilor in caz de ploaie in timpul oficierii slujbelor religioase.
In preioada comunista nu au vietuit calugari la manastire, dar pelerinajele n-au incetat si se oficiau sfintele slujbe la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul manastirii, de catre preotii din satele invecinate, exceptie facand perioada dintre anii 1970-1983, cand autoritatile comuniste au interzis aceste pelerinaje. Manastirea a fost reactivata in anul 1993.
La ultima vizita la aceasta manastirea a Preasfintitului Parinte Petroniu, la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului din anul 2011, a fost sfintit si noul altar de vara al manastirii ce are ca hram Acoperamantul Maicii Domnului.
Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.