Maine, 8 septembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Nasterii Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sarbatoare a anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. Chiar daca Sfanta Scriptura nu aminteste nimic despre acest moment al vietii Sfintei Fecioare Maria, Traditia Bisericii ne relateaza cum Dumnezeu a ascultat rugaciunile parintilor ei, dreptii Ioachim si Ana, care chiar daca ajunsesera la adanci batraneti nu-si pierdusera nadejdea in ajutorul dumnezeiesc.
Rod al rugaciunilor si curatiei parintilor ei prunca Maria va fi inchinata la Templul din Ierusalim unde va petrece in rugaciune neincetata si va deveni salas al Fiului lui Dumnezeu, care se va zamisli de la Duhul Sfant in pantecele ei. Inceputul praznuirii acestei sarbatori inchinate Nasterii Maicii Domnului s-a facut intre sinodul III si IV Ecumenic.
De sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent la Manastirea Recea, unde va savarsi Sfanta Liturghie si va rosti cuvantul de invatatura cu ocazia hramului.
La Manastirea Recea este stareta Maica Stavrofora Cristina Chichernea si aici s-a nevoit peste 15 ani vrednicul de pomenire Parinte Ioan Iovan, trecut la Domnul in anul 2008. Maica Stareta ne-a prezentat un istoric al manastirii Recea si ne-a vorbit despre prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Irineu:
“Manastirea Recea a luat fiinta in anul 1991. Am gasit aici o bisericuta si o cladire administrativa, ambele in faza primara de executie. Pentru asigurarea unor conditii normale de viata, precum si pentru desfasurarea unei activitati spirituale am trecut in scurt timp la finalizarea si finisarea spatiului construit. In anul 1992 am construit altarul de vara si o clopotnita in stil rustic romanesc. In paralel am amenajat un arhondaric si o gospodarie anexa.
In perioada 1993-1995 s-au construit staretia, corpul de chilii si o casa de oaspeti. Intre 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictata ulterior intre 1999-2003 in mozaic de Murano. A fost sfintita in anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhii Teoctist si Petru al Alexandriei. In anul 1997 s-a construit muzeul pe doua nivele in care se pot vedea costume populare romanesti, icoane si carti liturgice vechi. Ultima cladire construita intre anii 2008-2010 este biblioteca, cu doua nivele si subsol unde este depozitul de carte. La primul nivel se afla sala de lectura iar la etaj o sala de conferinte.
Grandoarea unei sarbatori cum este Nasterea Maicii Domnului aduce foarte multa lume care impreuna cu un sobor de preoti asteapta cu bucurie si cu sufletul deschis, cu nerabdare venirea Inaltului Ierarh in persoana Inaltpreasfintitului Irineu care da maretie sarbatorii prin frumusetea slujbei imbracata intr-o cuvantare sensibila si inaltatoare pentru toate sufletele celor care au trait momentul sublim al nasterii Maicii Domnului. Asteptam cu drag pe toata lumea care doreste sa participe la aceasta mareata sarbatoare de la inceputul anului bisericesc”.
Sursa: reintregirea.ro
-
Manastirea Recea
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Recea - Vrancea
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.