Manastirea Recea - Vrancea

Manastirea Recea - Vrancea Mareste imaginea.

Manastirea Recea este una dintre manastirile ortodoxe aflate in judetul Vrancea, in zona Subcarpatilor de Curbura. Asezata in localitatea Candesti, comuna Dumbraveni, la marginea padurii, manastirea adaposteste o obste de maici.

Drumul pana la Manastirea Recea este relativ usor, fie direct din soseaua nationala, pe langa albia raului Recea, fie din satul Bordesti, pe un drum asfaltat, pana in apropierea manastirii. De pe drumul ce leaga intre ele orasele Focsani si Ramnicu Sarat, la o distanta de 20 de kilometri de Focsani, din localitatea Dumbraveni, se merge cale de trei kilometri inspre vest, pana in satul Dragosloveni, de unde se mai parcurg alti doi kilometri, inspre sud.

Manastirea Recea, din judetul Vrancea.

Prima atestare documentara a unui locas de cult, pe locul actualei manastiri, dateaza din anul 1685, cand, intr-un hrisov al vremii, este mentionat si Schitul Recea. Alte mentionari ale schitului dateaza din anii 1700 si 1710. Biserica locasului monahal este inchinata Adormirii Maicii Domnului.

 Manastirea Recea - Vrancea

Biserica schitului a fost reconstruita, la inceputul secolului al XIX-lea, alte lucrari de reparatii avand loc, mai apoi, in anii 1850, 1948 si 1983. In urma secularizarii averilor manastiresti, aplicata in anul 1863, asezamantul monahal Recea este desfiintat, biserica acestuia fiind folosita ca biserica parohiala, pana in anul 1947.

Incepand cu anul 1947, cateva maici se aseaza in vechiul schit, reluand viata monahala de odinioara. Potrivit traditiei locului, trei maici au poposit in acest loc, printre care si monahia Iuliana Caragioiu. Dupa numai cativa ani, maicile au inceput sa fie asuprite de comunisti.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost consolidata, in perioada anilor 1985-1990. Dupa anul 1990, Manastirea Recea a fost reinfiintata, cu aceasta ocazie, executandu-se mai multe lucrari de restaurare si constructie. Obstea monahala numara astazi cateva zeci de monahii.

 Manastirea Recea - Vrancea

Biserica cea veche a fost zugravita in fresca, odata cu reinfiintarea manastirii. Biserica are forma traditionala de nava, avand trei turle pe pronaos si doua turle pe Altar. Intrarea in biserica se face pe o usa metalica, in fostul pridvor, care astazi este o prelungire a pronaosului. La randul sau, pronaosul este delimitat de naos, prin stalpi de zid. Catapeteasma bisericii este din lemn si dateaza din anul 1987.

In cladirea cea noua este amenajat si un muzeu monahal, care cuprinde comorile duhovnicesti si artistice ale manastirii. In camerele acestuia se afla asezate mai multe obiecte de cult, adunate de-a lungul timpului: icoane vechi de peste doua secole; caramida cu inscriptia "Antipa monahul. 1877"; Sfanta Evanghelie, din anul 1749; clopotul de 70 de kilograme, donat catre manastire, in anul 1847; si alte asemenea odoare.

 Manastirea Recea - Vrancea

Caramida a fost descoperita in timpul sapaturilor pentru reconstructia bisericii, chiar pe locul Altarului, si reprezinta marturia nu numai a existentei vechii manastiri, ci si o dovada a darului duhovnicesc al maicii Iuliana Caragiou, care, in anul 1947, s-a oprit exact pe locul fostei manastiri.

Statuia ecvestra a generalului Suvorov este un monument de seama din zona, aceasta fiind amplasata chiar langa soseaua nationala, in centrul vaii raului Ramna. Alexandr Vasilievici Suvorov, dupa numele sau complet, a fost un general rus care a trait intre anii 1726-1800. El a intrat in istoria acestor meleaguri in anul 1788, cand a obtinut doua stralucite victorii, in razboiul ruso-turc, la Focsani si la Ramnicu Sarat. Inaugurarea primei statui a generalului a avut loc in anul 1913. Statuia actuala a fost ridicata in anul 1959, fiind opera sculptorului Marius Butunoiu.

 Manastirea Recea - Vrancea

"Cimitirul ostasilor romani si germani cazuti in Primul Razboi Mondial" se afla pe culmea unui deal, in stanga soselei ce duce, din Dumbraveni, spre Dumitresti, la iesirea din comuna Bordesti. Acest cimitir-monument este amenajat si intretinut de Societatea Cultul Eroilor si o asociatie germana.

Acest cimitir a fost infiintat in perioada 1930-1932, fiind organizat pe trei terase, dominate de o cruce simpla. Cele aproximativ trei sute de morminte sunt aliniate printre arbori inalti. Cimitirul este delimitat de un zid inalt, din caramida, dincolo de care, in partea de sud-vest, se mai multe vai, strajuite de muntii Vrancei.

Teodor Danalache

 Manastirea Recea - Vrancea

Pe aceeaşi temă

13 August 2012

Vizualizari: 15665

Voteaza:

Manastirea Recea - Vrancea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE