Locuitorii din Batak solicita transformarea unei biserici ortodoxe in muzeu

Aproximativ 900 de cetateni ai orasului bulgar Batak au semnat o petitie prin care cer Patriarhului interimar al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Chiril, sa dispuna incetarea oficiului liturgic in Biserica Sveta Nedeliya (Sfanta Duminica), unde sunt pastrate moastele martirilor din Batak, informeaza portalul "novinite.com".

Acestia doresc ca locasul de cult sa se intoarca la vechiul sau statut, cel de muzeu, aflat sub jurisdictia statului. Initiatorii sustin ca au descoperit in arhive documente care atesta ca inca din 1915 localnicii doreau ca biserica si osuarul sa aiba statut de muzeu.

Intr-o declaratie recenta, Inaltpreasfintitul Nicolae, Mitropolit de Plovdiv, a mentionat ca slujbele in Biserica Sveta Nedeliya "vor fi savarsite totdeauna, zilnic, de trei ori pe zi, potrivit canoanelor, in afara Tainei Botezului si Tainei Cununiei”.Legat de aceasta petitie, Inaltpreasfintitul Nicolae afirma ca este un conflict inventat, scornit de anumite "cercuri”.

In iulie 2011, autoritatile orasului Batak au decis ca moastele martirilor de la Batak sa devina proprietate a Bisericii Ortodoxe Bulgare, Consiliul orasului oferind sfintele moaste Mitropoliei din Plovdiv. Pana atunci, moastele au apartinut Muzeului de Istorie din Batak.

Printr-o alta decizie mai timpurie, conducerea orasului Batak oferise Mitropoliei Biserica Sveti Nedeliya. In acest locas de cult, monument istoric, unde sunt pastrate sfintele moaste ale mucenicilor din Batak,  se savarsesc in prezent Sfanta Liturghie si alte randuieli liturgice ale Bisericii Ortodoxe.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au emis decretul de canonizare a martirilor de la Batak in aprilie, 2011.

Mucenicii din Batak si Novo Selo

.
Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2012

Vizualizari: 313

Voteaza:

Locuitorii din Batak solicita transformarea unei biserici ortodoxe in muzeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE