Lumina Ortodoxiei; Icoana - fereastra spre Dumnezeu

LUMINA ORTODOXIEI; ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU,
MANIFESTARE RELIGIOS-CULTURALA LA BISERICA ICOANEI DIN BUCURESTI

In zilele de 3 si 4 martie 2012, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Pasti), cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la biserica ICOANEI din Bucuresti va avea loc a V-a editie a manifestarii religios-culturale intitulata ,,LUMINA ORTODOXIEI; ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU”, organizata de Arhiepiscopia Bucurestilor si Protoieria 2 Capitala in colaborare cu Primaria Sectorului II.

Sambata, 3 martie 2012, manifestarea va incepe la orele 9.30 cu intampinarea la intrarea in comuna Afumati (judetul Ilfov) a icoanei Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa) adusa de la Manastirea Neamt de catre Preacuviosul parinte staret Benedict Sauciuc. In continuare, icoana Maicii Domnului (Trihirusa) va fi dusa in procesiune si asezata spre inchinare la biserica ICOANEI. Pe drum se vor face face opriri la bisericile Parc Plumbuita, Sfantul Dumitru-Colentina, Sfantul Pantelimon – Foisorul de Foc si Olari.

Programul manifestarii va continua cu slujba Vecerniei (la orele 17.00) si procesiunea Lumina Ortodoxiei (la orele 18.30) in jurul parcului Icoanei din apropiere. In timpul procesiunii, preotii si credinciosii vor purta in maini lumanari aprinse si vor canta imne bisericesti. Un detasament de jandarmi in uniforme de gala vor purta in maini torte aprinse.

Duminica, 4 martie 2012, dupa Sfanta Liturghie oficiata la biserica ICOANEI, de la orele 13.00, va avea loc procesiunea Icoana - fereastra spre Dumnezeu in jurul parcului Icoanei, cu opriri in cele patru laturi ale parcului. Preotii vor purta vesminte preotesti si cruci de binecuvantare in maini. Credinciosii vor purta in maini icoane si iconite tip insigna in piept. In fruntea procesiunii vor fi purtate icoane imparatesti, steaguri bisericesti, cruci mari si toaca. La final se va citi rugaciunea de sfintire a icoanelor si o rugaciune pentru tamaduirea celor bolnavi.
***
Icoana Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa) este o copie dupa icoana de la Manastirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusa in tara de Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt, staret al manastirii intre anii 1779-1794. Pictarea celei de-a treia maini pe icoana este legata de o minune petrecuta in viata Sfantului Ioan Damaschinul, care a trait in secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de imparatul Leon Isaurul, prin taierea mainii, deoarece era cunoscut ca un aparator al Sfintelor Icoane. Sfantul Ioan Damaschinul a luat mana sa taiata și a mers in fata acestei icoane si s-a rugat pentru vindecare. Ca multumire si recunostinta aduse Maicii Domnului, Sfantul Ioan Damaschinul a adaugat la icoana o mana de argint, in partea de jos. Icoana este vindecatoare de boli si aducatoare de ploi la vreme de seceta.

PROGRAMUL MANIFESTARII RELIGIOS-CULTRUALE
LUMINA ORTODOXIEI; ICOANA - FEREASTRA SPRE DUMNEZEU

SAMBATA 03.03.2012
9.30 Icoana Maicii Domnului cu trei maini (Trihirusa) va fi intampinata la intrarea in comuna Afumati (judetul Ilfov) de un sobor de preoti și de Primarul sectorului 2, domnul Neculai Ontanu. In drum spre biserica ICOANEI se vor face opriri la bisericile Parc Plumbuita, Sfantul Dumitru-Colentina, Sfantul Pantelimon – Foisorul de Foc si Olari.
12.00 Icoana Maici Domnului cu trei maini va fi asezata spre inchinare la biserica ICOANEI.
17.00 -18.30 Slujba Vecerniei.
18.30- 19.30 Procesiunea Lumina Ortodoxiei va incepe din curtea bisericii ICOANEI, va continua pe strazile din jurul parcului Icoanei si se va incheia in interiorul acestuia. Preotii si credinciosii vor purta in maini lumanari aprinse si vor canta imne bisericestii. Un detasament de jandarmi in uniforme de gala vor purta in maini torte aprinse.
19.30 – 20.30 Program de cantari bisericesti pe scena special amenajata in incinta parcului Icoanei.

DUMINICA 04.03.2012
10.00 -12.00 Sfanta Liturghie oficiata la biserica ICOANEI
13.30 –15.00 Procesiunea Icoana - fereastra spre Dumnezeu in jurul parcului Icoanei, cu opriri in cele patru laturi ale parcului. La intrarea in parc se va citi rugaciunea pentru sfintirea icoanelor și o rugaciune pentru tamaduirea celor bolnavi. Preotii vor purta vesminte preotesti si cruci de binecuvantare in maini. In fruntea procesiunii vor fi purtate icoane imparatesti, steaguri bisericesti, cruci mari si toaca. Credinciosii vor purta in maini icoane si iconite tip insigna in piept.
15.00 – 15.45 Concert de cantari bisericesti sustinut de corul “Divina armonie”.
15.45 – 15.50 Participantii vor rosti Marturisirea de credinta – Crezul.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

29 Februarie 2012

Vizualizari: 647

Voteaza:

Lumina Ortodoxiei; Icoana - fereastra spre Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE