Duminica Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei Mareste imaginea.

Duminica Ortodoxiei este prima duminica din Postul Sfintelor Pasti. Aceasta duminica aminteste de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, cand a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca aceasta zi a fost considerata o noua victorie a Ortodoxie impotriva ereziilor, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor. Mentionam ca in aceasta duminica se citea in cadrul Liturghiei un document care purta numele de Synodicon. Acest document condamna toate ereziile si celebra memoria tuturor celor care au contribuit la stabilirea si aplicarea credintei adevarate in Biserica. Avem documente care atesta ca aceasta citire se facea in secolele IX-X, in cadrul Sfintei Liturghii, intre "Sfinte Dumnezeule" si pericopa din Apostol. Mai tarziu, cand textul s-a extins, citirea Synodiconului era la finalul Utreniei sau in cadrul acesteia.

La aceasta lectura a Synodiconului participau si credinciosii cu raspunsurile "Anatema sa fie!", atunci cand se aminteau ereticii si "Vesnica pomenire!", cand erau mentionati aparatorii dreptei credinte.

Intruparea Cuvantului - temei pentru posibilitatea icoanei

In Vechiul Testament avem porunca de a nu face "chip cioplit, nici vreo infatisare a celor ce sunt sus in cer, sau jos pe pamant, sau in apa si sub pamant..." (Deut. V, 8-9). Aceasta porunca avea menirea de a ne feri sa-L identificam pe Dumnezeu cu ceva din creatie.

Insa, reprezentarea lui Dumnezeu in icoana a devenit posibila datorita intruparii Fiului. In acest sens, Sfantul Teodor Studiul afirma: "Intrucat Hristos provine din Tata ce nu se poate zugravi (descrie), El nefiind supus zugravirii (descrierii), nu poate fi reprezentat prin arta. Intr-adevar, cu ce chip s-ar putea asemana Dumnezeirea, a carei reprezentare este interzisa definitiv de Scriptura inspirata de Dumnezeu? Deoarece insa Hristos este nascut dintr-o Maica ce se poate zugravi, natural ca si El are reprezentarea corespunzatoare chipului Maicii Sale. Daca insa, n-ar avea reprezentarea prin arta, El n-ar fi nascut din Maica ce se poate zugravi si deci ar avea numai o singura nastere - evident - din Tatal; dar aceasta inseamna distrugerea planului vesnic al lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii".

Icoana ofera singura imagine posibila a lui Dumnezeu Cel nevazut, facut vazut in Hristos prin Intrupare.

Toti Sfintii Parinti ai Bisericii din perioada iconoclasmului, Sfantul Ioan Damaschin, patriarhul Nichifor, Sfantul Teodor Studitul, invoca pentru existenta icoanei Intruparea Domnului.

Asadar, in Vechiul Testament orice reprezentare a lui Dumnezeu era interzisa, pentru ca de vreme ce Dumnezeu nu Se intrupase, reprezentarea Sa nu era decat un produs al fanteziei umane, adica o imagine falsa, o cadere in idolatrie.

In Duminica Ortodoxiei se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

In "Duminica Ortodoxiei", in toate Bisericile Ortodoxe se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Aceasta Liturghie, una dintre cele trei existente in cultul ortodox, se oficiaza numai de zece ori pe an: in primele cinci duminici din Postul Mare, in Joia si Sambata Mare, in Ajunul Craciunului si al Bobotezei si in ziua sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.

In Duminica Ortodoxiei se citeste pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane trimite in fiecare an, in Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorala care este citita in toate bisericile din parohii si manastiri. In pastorala se vorbeste despre importanta cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credintei ortodoxe si se face un apel catre toti credinciosii, sa contribuie fiecare la lucrarea misionara a Bisericii, mai ales in parohiile sarace din tara si strainatate.

Citeste: Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2021

Troparul Duminicii Ortodoxiei

Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare de gresalele noastre, Hristoase Dumnezeule; ca de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu multumire strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Predica la Duminica Ortodoxiei - Arhim. Melchisedec - AUDIO

 

 

 

Pe aceeaşi temă

05 Martie 2023

Vizualizari: 20905

Voteaza:

Duminica Ortodoxiei 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • George EduardPostat la 2011-03-13 15:35

    Doamne Iarta-ne pacatele si pedepseste-ne in aceasta viata !Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE