Lunea Rusaliilor, zi de praznuire a Sfantului Duh sau a Sfintei Treimi?


Lunea Rusaliilor, zi de praznuire a Sfantului Duh sau a Sfintei Treimi?

 

Conform traditiei, a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata faca­torul si intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumne­zeu."

 

In calendarele romanesti, aceasta zi e trecuta ca sar­batoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de data mai noua, repre­zinta probabil o influenta catolica (la catolici Sfanta Treime e sarbato­rita in prima Duminica dupa Rusalii). In sec. XII, nici in Apus nu era inca generalizata o asemenea sarbatoare, ci era privita in unele manastiri ca o inovatie; ea a fost stabilita definitiv in Apus abia la 1334.

 

In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe insa, Lunea de dupa Rusalii este numita inca Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar. In schimb, adorarea Sfintei Treimi pare a face mai degraba obiectul expres al slujbei din Duminica Rusaliilor (vezi stihira lui Leon Despotul, de la Slava., la "Doamne, strigat-am" din slujba Vecerniei: "Veniti, popoare, sa ne in­chinam Dumnezeirii celei in trei ipostasuri").

 

De aceea, in arta icono­grafica rusa, praznicul Cincizecimii e reprezentat de obicei prin cei trei ingeri din scena "Filoxeniei lui Avraam" (asa cum a zugravit-o Andrei Rubliov). In calendarele mai noi ale Bisericii ruse Sambata Rusaliilor e numita "a Treimii" (Troitkaia), iar Duminica Rusaliilor e indicata ca "Ziua Sfintei Treimi" (Den Sviatii Troiti).

 

La Romano-Catolici

 

Pe langa sarbatorile imparatesti tinute la ortodocsi si enumerate pana acum, la romano-catolici s-au mai instituit, in vremurile mai noi, si alte sarbatori, menite sa accentueze cultul de latrie dat Mantuitorului, ca de exemplu:

 

a. Sarbatoarea lui Dumnezeu (Fete-Dieu) sau Sarbatoarea Sfintei Euharistii (Fete du Saint-Sacrament), instituita in sec. XIII (Joi dupa Sfanta Treime).

b. Sarbatoarea Sfintei Inimi a Domnului (Sacre-Coeur), in Vinerea din saptamana urmatoare sarbatorii precedente, instituita in sec. XVII.

c. Sarbatoarea Sfantului Nume (al lui Iisus), in a doua duminica du­pa Epifanie, instituita in sec. XVI si generalizata abia in sec. XVIII, ca o dublare a sarbatorii Taierii-imprejur.

d. Sarbatoarea Sfantului Sange (in prima duminica din iulie), de data foarte recenta, instituita de papa Pius IX la 1848, in amintirea reintrarii sale in Roma.

 

SFANTA TREIME

 

Potrivit revelatiei divine, Dumnezeu este unul in fiinta si intreit in persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Fiecare persoana din Sfanta Treime detine aceeasi fiinta dumnezeiasca in intregime si in mod propriu.

 

Dumnezeu nu se confunda cu lumea, dar nici nu este separat de lume. Dupa invatatura bisericii Dumnezeu ramane necunoscut dupa fiinta, dar se face cunoscut prin lucrarea Sa.

Invatatura despre Sfanta Treime asa cum o avem in crestinism, este doar indicata in Vechiul Testament, descoperirea ei avea sa vina prin Fiul lui Dumnezeu intrupat. Descoperirea ei deplina nu putea avea loc in Vechiul Testament, deoarece evreii erau inconjurati de popoare politeiste, si astfel s-ar fi abatut de la monotheism si ar fi cazut in politeism.

 

Existenta mai multor Persoane in Dumnezeu Cel Unul a fost indicata in Vechiul Testament: "Si a zis Dumnezeu: Sa facem pe om dupa chipul si asemanarea Noastra. Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau" (Fac 1,26). Textul indica atat diversitatea cat si unitatea in Dumnezeu.

 

O indicatie mai directa a Sfintei Treimi o avem in teofania de la stejarul Mamvri ( Fac18, 1-3), unde Avraam vede trei barbati si li se adreseaza ca si cand ar fi fost unul singur.

 

Adevarul despre Sfanta Treime este descoperit prin Fiul lui Dumnezeu intrupat. Hristos vorbeste despre relatiile Sale atat cu Tatal cat si cu Duhul Sfant: "Credeti Mie ca Eu sunt in Tatal si Tatal in Mine"(Ioan 14,11) si "Iar cand va veni Mangaietorul pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine"(Ioan 15,26).

 

Cel mai vechi simbol de credinta crestina despre Sfanta Treime este Simbolul Apostolic.

Formularea definitiva despre Sfanta Treime , pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii, a avut loc la Sinoadele I si II ecumenice.

 

Invatand ca Dumnezeu este intreit in Persoane, Biserica invata prin acesta ca in Dumnezeu exista anumite distinctii. Cele trei Persoane divine se disting prin modul de a poseda fiinta divina. Cele trei Persoane se deosebesc prin insusirile personale: Tatalui ii este specifica nenasterea si nepurcederea, Fiului nasterea si Sfantul Duh purcederea.

 

Avand identitate de fiinta, Persoanele Sfintei Treimi nu pot fi concepute altfel decat ca locuind una in alta. Acest mod de existenta se numeste perihoreza - intrepatrundere.

 

Teologia romano catolica plecand de la acentul pus pe natura si nu pe persoana, a ajuns sa marturisesca ca Sfantul Duh purcede si de la Fiul, invatatura cunoscuta sub denumirea de Filioque, considerata de biserica ortodoxa ca fiind o abatere de la revelatia divina.

Citeste: Sfanta Treime, taina iubirii

.

16 Iunie 2008

Vizualizari: 4777

Voteaza:

Lunea Rusaliilor, zi de praznuire a Sfantului Duh sau a Sfintei Treimi? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact