Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in satul Basarabov. Si-a petrecut viata intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom. Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice.
Se spune ca pe cand si-a simtit sfarsitul acestei vieti, a venit pe malul Lomului si s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu si astfel si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu.
Intr-o noapte, Cuviosul Dimitrie s-a aratat in vis unei tinere care suferea de o boala grea, careia i-a spus ca daca parintii ei il vor scoate din apa, va fi tamaduita de boala.
Moastele noului sfant al lui Hristos au ramas acolo aproape cinci secole.
Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in
Potrivit traditiei, cinstitele moaste ale Cuv. Dimitrie cel Nou vor fi scoase in procesiune din Catedrala patriarhala si asezate intr-un loc special, pe Dealul Mitropoliei, miercuri, 25 octombrie, orele 08.30, inainte de Sf. Liturghie, unde vor ramane pentru a fi venerate de catre credinciosi.
In zilele de joi si vineri, 26 si 27 octombrie, Sf. Liturghie va fi oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, incepand cu orele 09.30. Slujbele de priveghere cu aceasta ocazie vor incepe in fiecare seara, din data de 25 octombrie si pana in data de 27 octombrie, la orele 17.00.
In cadrul ceremoniilor de sfintire a manastirii cu hramul "Duminica Sfintilor Romani", sambata, 28 octombrie a.c., orele 16.30, racla cu moastele Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, va fi dusa in procesiune la aceasta manastire, unde va ramane pana in seara zilei de duminica, 29 octombrie.(informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.