Maine incepe sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucurestilor

 

Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in satul Basarabov. Si-a petrecut viata intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom. Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice.

 

Se spune ca pe cand si-a simtit sfarsitul acestei vieti, a venit pe malul Lomului si s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu si astfel si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu. 

 

Intr-o noapte, Cuviosul Dimitrie s-a aratat in vis unei tinere care suferea de o boala grea, careia i-a spus ca daca parintii ei il vor scoate din apa, va fi tamaduita de boala.

Tanara a povestit parintilor visul ei si impreuna cu acestia si cu alti credinciosi din sat s-au indreptat spre locul pe care insusi cuviosul il aratase in vis acelei tinere. Cautand cu staruinta au aflat cinstitul trup al Cuviosului Dimitrie intreg si neputrezit. Binecredinciosii crestini din satul Basarab, impreuna cu preotii satului, au dus cinstitele moaste in biserica satului. Tanara bolnava, atingandu-se de ele, si-a recapatat de indata sanatatea.

 

Moastele noului sfant al lui Hristos au ramas acolo aproape cinci secole.

 

Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in tara noastra. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia, insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iulie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti, in timp ce mana dreapta a sfantului a fost trimisa la Kiev, unde se crede ca se pastreaza si astazi.

 

Potrivit traditiei, cinstitele moaste ale Cuv. Dimitrie cel Nou vor fi scoase in procesiune din Catedrala patriarhala si asezate intr-un loc special, pe Dealul Mitropoliei, miercuri, 25 octombrie, orele 08.30, inainte de Sf. Liturghie, unde vor ramane pentru a fi venerate de catre credinciosi.


In zilele de joi si vineri, 26 si 27 octombrie, Sf. Liturghie va fi oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, incepand cu orele 09.30. Slujbele de priveghere cu aceasta ocazie vor incepe in fiecare seara, din data de 25 octombrie si pana in data de 27 octombrie, la orele 17.00.


In cadrul ceremoniilor de sfintire a manastirii cu hramul "Duminica Sfintilor Romani", sambata, 28 octombrie a.c., orele 16.30, racla cu moastele Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, va fi dusa in procesiune la aceasta manastire, unde va ramane pana in seara zilei de duminica, 29 octombrie.(informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane)

 

.

23 Octombrie 2006

Vizualizari: 5145

Voteaza:

Maine incepe sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou - Ocrotitorul Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE