Asezamant monahal inchinat Sfantului Cuvios Simeon Stalpnicul
In fiecare an, la 1 septembrie, Manastirea Gai din municipiul Arad isi praznuieste ocrotitorul, pe Sfantul Cuvios Simeon Stalpnicul. Sarbatoarea hramului istoric aduna de fiecare data pelerini din intreg Banatul, in comuniune si rugaciune, la sfintele slujbe oficiate de vietuitorii sfantului asezamant, alaturi de slujitori de la manastirile si parohiile din zona.
Inceputul noului an bisericesc este marcat an de an la Manastirea Gai printr-un bogat program religios, inchinat celui care mai bine de doua secole ocroteste sfantul asezamant, Sfantul Cuvios Simeon Stalpnicul. Potrivit obiceiului indatinat in Arhiepiscopia Aradului, la sarbatoarea hramului este prezent in mijlocul obstii si a inchinatorilor sfintei manastiri si chiriarhul locului, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. In acest an, programul slujbelor de hram a debutat din ajunul praznicului cu Vecernia Mare cu Litie si Privegherea de toata noaptea. Astazi, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei va oficia de la ora 10:00 Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, iar in continuare va savarsi slujba de Te Deum cu prilejul Indictionului si un Parastas pentru toti ierarhii Aradului, pentru ctitorii, binefacatorii, slujitorii si vietuitorii manastirii.
Asezamant de monahii
Situata in nordul orasului Arad, in cartierul Gai, Manastirea „Sfantul Simeon Stalpnicul“ este un reprezentativ monument din secolul al XVII-lea din vestul tarii si, totodata, un puternic centru de rezistenta al Ortodoxiei romanesti in fata prozelitismului. Manastirea de maici a fost ridicata intre anii 1760 si 1762 de catre Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768). Ansamblul monahal se compune din biserica din secolul al XVIII-lea, conacul construit pe latura de nord formand corp comun cu biserica, respectiv anexele gospodaresti din jurul curtii, care insa in ultimul secol au suferit transformari importante. In anul 2011, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sfintit noua biserica a manastirii, inchinata Maicii Domnului, mult mai incapatoare, de dimensiunile unei adevarate catedrale. Biserica noua poarta hramurile: „Vesmantul Maicii Domnului“, „Braul Maicii Domnului“ si „Acoperamantul Maicii Domnului“, ce se sarbatoresc la 2 iulie, 31 august si 1 octombrie. Decizia stabilirii hramurilor a apartinut Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Timotei, care viziteaza des aceasta vatra monahala, odinioara resedinta de vara a ierarhilor stravechii eparhii aradene. In prezent, asezamantul monahal de aici este organizat ca manastire de maici, stareta fiind stavrofora Magdalena Bortes.
George Giurgiu
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.