Manastirea Arnota si-a sarbatorit ocrotitorii

Manastirea valceana Arnota si-a praznuit joi, 8 noiembrie 2013, ocrotitorii, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Sarbatoarea a inceput in seara zilei de 7 noiembrie cu slujba Privegherii, Utrenia si Miezonoptica, si a continuat astazi cu Sfanta Liturghie arhiereasca, savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de corul de maici al Manastirii Arnota.

La sfarsitul slujbei Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim a rostit un cuvant de invatatura referitor la praznicul Sfintilor Arhangheli si i-a binecuvantat pe toti credinciosii, multumindu-le totodata pentru prezenta intr-un numar mare la Sfanta Liturghie savarsita cu prilejul hramului Manastirii Arnota.

La praznicul de astazi la Manastirea Arnota au mai participat preoti si numerosi credinciosi, precum si pelerini din eparhie si din tara.

Manastirea Arnota a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab, intre 1633 si 1634, pe temelia unei biserici mai vechi. Este situata la 37 de kilometri de Rm. Valcea, in apropierea Manastirii Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit aici cinstitul asezamant deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri ca sa scape de turci. Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care au existat aici. In anul 1934 s-au zidit mai multe chilii, unele dintre ele fiind amenajate astazi ca muzeu in care sunt expuse odoarele manastirii.

In pronaosul bisericii se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, trecut la cele vesnice la 9 aprilie 1654, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul, cazut in timpul luptelor din Transilvania (inmormantat in anul 1604 la Alba-Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota, in 1648).

In ultimii ani, in timpul pastoririi Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, au avut loc lucrari de investitii majore, cu noi constructii si anexe, cu paraclis care urmeaza a fi pictat, ceea ce a creat un ansamblu manastiresc. Incepand cu anul 2003 a fost ridicata incinta cu parter si etaj din parteade vest si chiliile – in partea de nord, pe temeliile vechi, precum si un paraclis cu o frumoasa arhitectura, pictura, strane de stejar si o scara ce urca la balcoane, iar biserica a fost acoperita cu tabla de plumb. In edificiu s-a introdus iluminatul electric, apa curenta si incalzire cu combustibil solid. S-a construit si un depozit de carburanti. In manastire vietuiesc, se roaga si lucreaza un sobor de 15 maici, in frunte cu stareta Ambrozia Rucareanu.

Aceasta frumoasa manastire, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2013

Vizualizari: 250

Voteaza:

Manastirea Arnota si-a sarbatorit ocrotitorii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE