Manastirea "Brancoveanu" de la Sambata de Sus, in sarbatoare

Ca de fiecare data cand vechea lavra a Ardealului este in sarbatoare, pelerini din toata tara vin aici si se alatura credinciosilor din comunitatile mai apropiate de asezamantul monahal atat la sfintele slujbe, cat si la celelalte manifestari duhovnicesti prin care este cinstita Maica Domnului, ocrotitoarea manastirii de la poalele Muntilor Fagaras, impreuna cu Sfintii Martiri Brancoveni. Programul liturgic de hram a inceput in seara dinainte de Vinerea Izvorului Tamaduirii, cand a fost oficiata slujba de Priveghere si s-a asteptat in duh de rugaciune, la ceas de seara, venirea praznicului minunat al Maicii Domnului.

In ziua de hram, de la orele diminetii, credinciosii s-au adunat in jurul vechii fantani din incinta manastirii, unde soborul slujitor a oficiat sfintirea apei. Soborul a fost condus de Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, alaturi de Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Apa din fantana manastirii a fost sfintita si impartita oamenilor spre binecuvantare si spre tamaduire sufleteasca si trupeasca. In cantare de praznic, soborul de preoti si credinciosii au mers spre altarul din padurea apropiata de manastire, unde s-a oficiat Sfanta Liturghie. Ca de fiecare data, in soboru au facut parte stareti de manastiri, protopopi, preoti de la parohiile apropiate si de mai departe si oaspeti din alte eparhii. Slujbele religioase au fost infrumusetate de cantarile liturgice intepretate de corul “Laudate Dominum”, format din studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae” din Iasi. Cuvantul de invatatura a fost rostit de IPS Mitropolit Laurentiu, amintind credinciosilor minunea de la Constantinopol in urma careia imparatul Leon cel Mare a zidit Biserica “Izvorul Tamadurii” si s-a instituit astfel marele praznic al Maicii Domnului din Saptamana Luminata. Ierarhul a vorbit apoi despre mijlocirea Sfintei Fecioare pentru omenire, despre rolul acesteia in istoria mantuirii si despre ocrotirea adusa celor ce o cinstesc.

La final, staretul manastirii, arhimandritul Ilarion Urs le-a multumit celor doi ierarhi pentru slujirea din ziua hramului, tuturor preotilor pentru participarea la programul liturgic si credinciosilor pentru dragostea fata de asezamantul monahal, aratata prin implicarea lor in toate manifestarile duhovnicesti de la aceasta mare sarbatoare. Parintele staret le-a oferit celor doi arhierei cate o icoana a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, sarbatorit cu o zi inainte de Izvorul Tamaduirii. Credinciosii au infruntat ploaia si vremea racoroasa pentru a participa in continuare si la slujba Sfantului Maslu. Daca praznicul Izvorului Tamadurii ne ofera posibilitatea de a primi ajutorul Maicii Domnului in primirea harului ceresc vindecator, prin slujba Sfantului Maslu, rugaciunile preotilor si a credinciosilor s-au inaltat catre Tronul ceresc spre a cere si mai mult ajutor de la Dumnezeu in viata duhovniceasca si trupeasca a tuturor celor ce au nevoie de sprijin spiritual in viata lor.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 1106

Voteaza:

Manastirea "Brancoveanu" de la Sambata de Sus, in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE