Manastirea Cozia si-a serbat hramul

Manastirea Cozia, ctitoria marelui voievod Mircea cel Batran, intr-un cadru liturgic solemn si-a serbat luni, 24 iunie, patronul spiritual, pe Dumnezeu in Sfanta Treime. Praznicul a inceput in seara zilei de 23 iunie, cu slujba Privegherii si a continuat astazi, cu Acatistul "Sfintei Treimi” si Sfanta Liturghie.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata in prezenta Chiriarhului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim, de catre Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurat de un sobor de peste 40 de preoti si diaconi de la parohiile si manastirile din Eparhie si din tara.

Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Episcop Emilian a tinut un cuvant de invatatura in care a aratat importanta cinstirii Sfintei Treimi in Biserica noastra, evidentiind faptul ca dogma Sfintei Treimi este fundamentul invataturii noastre crestine. Iar despre insematatea solemnitatii de la stravechea lavra valceana, Preasfintitul Parinte Emilian Lovișteanul a spus :"Praznicul Preasfintei Treimi aduna multime de clerici si credinciosi in bisericile ortodoxe pentru a cinsti pe Dumnezeu in intreita persoana: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Astazi la Manastirea Cozia am serbat al 625-lea hram, pentru ca se implinesc 625 de ani de la tarnosirea bisericii, ctitorita de Voievodul Mircea cel Batran. Ne bucuram ca generatiile care au trecut au pastrat cu sfintenie aceasta manastire si mai ales Traditia Bisericii, iar noi cei de astazi avem responsabilitatea de a pastra si consolida patrimoniul istoric si spiritual pe care Biserica noastra Ortodoxa Romana ni-l impartaseste spre sfintire si spre bucurie in Duhul Sfant. Ctitoria de la Cozia reprezinta un simbol pentru Tara Romaneasca, pentru ca este cea mai veche manastire, si de-a lungul veacurilor multi monahi au vietuit aici si s-au rugat pentru neamul romanesc si, totodata, au mijlocit inaintea lui Dumnezeu pentru multimea pelerinilor care au venit, s-au inchinat si au plecat in lucrarile lor casnice si institutionale. Astazi, Manastirea Cozia traieste o zi de grandioasa sarbatoare, hramul bisericii mari, si ii multumim lui Dumnezeu pentru ca a pastrat aceasta ctitorie si pentru ca ne-a adus la existenta, dar si pentru ca putem sa Il slavim in fiecare zi a vietii noastre si mai ales, pentru ca putem sa ne inchinam in bisericile noastre, laudandu-L si multumindu-I pentru toate darurile revarsate asupra noastra”.

In timpul Sfintei Liturghii Preasfintia Sa a hirotonit intru diacon pe tanarul Ioan Staticescu, absolvent al Facultații de Teologie "Andrei Saguna” din Sibiu si in preot pe parintele diacon Eugeniu Manole, pentru Biserica "Sfantul Dumitru” din Parohia Zmeurat, Protoieria Ramnicu Valcea, judetul Valcea.

La final, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, i-a binecuvantat pe credinciosii prezenti amintind faptul ca astazi alaturi de Praznicul Sfintei Treimi este cinstita si Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in popor ca Dragaica sau Sanzienele.

Raspunsurile la strana au fost oferite de o parte din grupul psaltic-misionar al Patriarhiei Romane "Evloghia”.

Multumind tuturor pentru participare, parintele Arhimandrit Dr. Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Ramnicului si Staretul Manastirii Cozia, a conchis: "Marele Domnitor Mircea cel Batran a fixat acest hram ca pe o corola in cinstea Sfintei Treimi: Tatalui, Fiului si Duhului Sfant. Aceasta sarbatoare a Sfintei Treimi inseamna pentru noi crestini ortodocsi, axioma si este pleroma legaturii lui Dumnezeu cu omul, pentru ca omul se mantuieste numai in Tatal, in Fiul si in Duhul Sfant. Aceasta ne indreptateste sa gandim si sa credem ca trebuie sa fim si noi toti crestinii una, pentru ca Domnul nostru Iisus Hristos S-a rugat Tatalui "ca toti sa fie una" ca si Sfanta Treime”.

Grandoarea si plenitudinea duhovniceasca a aceastei mari sarbatori ortodoxe a reunit la Cozia oficialitati locale, personalitati culturale, stareti si starete de la manastirile valcene, preoti si credinciosi din parohiile eparhiei, dar si sute de pelerini din tara si din strainatate, care vin, an de an, la hramul manastirii.

Situat la 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului si la circa 20 de km nord de Ramnicu Valcea, Ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul "Sfanta Treime”, la inceput a fost cunoscut sub numele de "Manastirea Nucet”, abia mai tarziu primind numele de "Cozia”, dupa muntele din vecinatate.
Biserica mare cu hramul "Sfanta Treime”, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre anii 1387 si 1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice. A fost sfintita la 18 mai 1388. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care ii poarta numele, dupa cum se vede intr-un fragment de inscriptie. Intre anii 1706 si 1707 i-a fost adaugat pridvorul, s-a refacut pictura din incinta si s-au adaugat cerdacurile, chiliile si s-a reconstruit havuzul cu apa (baptisteriul din fata bisericii). Toate acestea s-au facut de catre paharnicul Serban Cantacuzino. Pictura originara se pastreaza in naos, unde pe peretele de vest sunt pictati Mircea si fiul sau Mihail in costume de cavaleri, iar in stanga se afla portretul lui Serban Cantacuzino.

In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei si decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

Dupa anul 2000, prin purtarea de grija a parintelui staret Arhimandritul Vartolomeu Androni, aici au fost ridicate mai multe corpuri de chilii si un atelier de tamplarie si sculptura.

In cadrul manastirii sunt organizate simpozioane, conferinte, expozitii si manifestari cultural-religioase. Complexul monahal de la Cozia gazduieste grupuri de credinciosi, tineri si copii, care participa la tabere scolare, iar manastirea este vizitata de pelerini din toata lumea.

Manastirea Cozia ramane cea mai reprezentativa ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran, dar are si o mare insemnatate in ceea ce priveste cercetarea studiului de cultura si arta a poporului nostru in secolul al XIV-lea, fiind o bogata sursa de documentare pentru arhitectura, sculpturile in piatra si lemn, ca si in pictura.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2013

Vizualizari: 363

Voteaza:

Manastirea Cozia si-a serbat hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE