Manastirea Vladimiresti si-a serbat hramul

Joi, 15 august, Manastirea Vladimiresti si-a serbat hramul. Cu acest prilej, la altarul de vara al manastirii, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a oficiat Sfanta Liturghie, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi, in prezenta pelerinilor si a credinciosilor din parohiile invecinate.

In debutul Sfintei Liturghii ierarhul Dunarii de Jos a savarsit o slujba de sfintire a noii picturi a altarului de vara care are ca ocrotitori pe Sfanta Teodora de la Sihla si Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

La final, chiriarhul Dunarii de Jos a vorbit pelerinilor prezenti despre viata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, asa dupa cum ne-au invatat Sfintii Parinti din primele veacuri ale Bisericii.

Toti cei prezenti au fost invitati, peste 1.000 de persoane, dupa traditie, la agapa crestineasca, pregatita cu grija de maici, in trapeza manastirii.

Istoric
Situata la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Manastirea Vladimiresti este un loc de pelerinaj si hrana sufleteasca pentru cei care-i cunosc istoricul sau il afla atunci cand ajung aici ca vizitatori. Manastire de maici cu sobor numeros (aproape 200), in prezent se situeaza pe locul trei in tara ca numar de personal dupa manastirile Agapia si Varatec, dar pe primul loc intre manastirile cu vietuire de obste.

Biserica mare - construita pe locul primei aparitii Dumnezeiesti, in forma de cruce conform traditiei ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de biserica mare este situat paraclisul (biserica mica), iar la sud micul altar de vara.

Poarta de la intrarea pe domeniul manastirii este tipic maramureseana si a fost lucrata in 1992. De aici porneste drumul spre livada, vie si iaz. Intrarea in incinta se face pe o alee strajuita de tei, trecand pe sub clopotnita. De o parte si de alta se afla staretia si caminul preotesc.

Muzeul detine 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX. Aici se pastreaza crucea de lemn sau "crucea din porumb“ cu care s-a insemnat locul Sfantului Altar la aratarea semnului dumnezeiesc. Se mai afla o icoana cu Maica Domnului lasata maicii starete de mama sa pe patul de moarte. In staretia manastirii se pastreaza opt potire de argint masiv din cele 12 gasite in fata sfintei proscomidii in biserica mare (ascunse de o persoana necunoscuta, la inchiderea manastirii). Tot aici se gasesc icoane de valoare.

La sud de biserica mare este mormantul parintelui arhimandrit Visarion Nicolau, ctitorul paraclisului, iar la nord mormantul maicii starete Veronica decedata la 15 septembrie 2005.

Manastirea Vladimiresti detine ateliere de pictura, sculptura de rame si mobilier bisericesc, de inramat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale si covoare. Gospodaria are 80 de hectare de pamant arabil, zestrea maicilor, vie, livada, pasari, animale, o brutarie proprie, o bolnita si o mica padure de salcami. Din 1996 manastirea are incalzire centrala cu gaze naturale.

Eugenia Notarescu

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 August 2013

Vizualizari: 658

Voteaza:

Manastirea Vladimiresti si-a serbat hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE