Manastiri cu hramul Adormirea Maicii Domnului

O serie de asezaminte monahale din Patriarhia Romana isi serbeaza hramul maine, 15 august, cu prilejul praznicului imparatesc al Adormirii Maicii Domnului.

Manastirea de la Techirghiol, stavropighie a Patriarhiei Romane, este inchinata Maicii Domnului. Asezamantul monahal din Dobrogea a luat fiinta prin grija Patriarhului Miron Cristea, care, in 1928, a cumparat in statiunea Techirghiol o vila unde a fost infiintat un sanatoriu pentru cler. In perioada 1965-1967, Patriarhul Justinian a hotarat renovarea si extinderea sanatoriului, ridicand inca un etaj pe latura dreapta a edificiului, iar zece ani mai tarziu, au fost ridicate alte doua corpuri de cladire asezate perpendicular, unde astazi se afla chiliile monahiilor si trapeza manastirii.

Manastirea Putna o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Potrivit traditiei, aici a existat o vatra sihastreasca cu mult timp inainte ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare sa zideasca, in 1466, manastirea. Manastirea Varatic, care dateaza din anul 1785, isi va serba, de asemenea, hramul. Hram este si la Manastirea Piatra Sfanta (Schitul lui Tarata), din judetul Iasi, la Manastirea Bistrita si Schitul Draga, din judetul Neamt, la Manastirea Cozancea si Manastirea Zosin, din judetul Botosani. In Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor este hram si la manastirile Rarau, Humor, Fetesti, Schitul Orata si la Plutonita. In Episcopia Romanului, sunt in sarbatoare manastirile Tisa si Diaconesti, iar in Episcopia Husilor, exista doua manastiri in sarbatoare: Malinesti si Moreni.

Manastirea Nicula, din judetul Cluj, adaposteste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. De praznicul Adormirii, aici are loc cel mai mare pelerinaj din Transilvania.

Si Manastirea Rohia, din judetul Maramures, o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Manastirea a fost sfintita in 1926, de catre vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul manastirii.

Sursa: basilica.ro

14 August 2009

Vizualizari: 3434

Voteaza:

Manastiri cu hramul Adormirea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE