Manifestari in cadrul Festivalului International Lucian Blaga

Nascut la Lancram pe 9 mai 1895, poetul, filosoful, dramaturgul si diplomatul Lucian Blaga a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. La 53 de ani de la trecerea la cele vesnice, la mormantul poetului din curtea bisericii ortodoxe din Lancram, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, inconjurat de un sobor de preoti, a oficiat, sambata, 10 mai, o slujba de pomenire.

La eveniment au luat parte academicieni si oameni de cultura din tara si din strainatate, oficialitati judetene si locale, credinciosi si elevii de la scoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga“ din Lancram, insotiti de profesorii lor. Inainte de slujba de pomenire, la statuia poetului au fost depuse coroane de flori. Participantii s-au rugat, au aprins lumanari, au depus flori si au recitat poezii ale marelui poet.

In a doua parte a zilei, la casa memoriala au continuat sesiunile de lucrari, prin care au fost evocate personalitatea si opera filosofului in cadrul Festivalului International „Lucian Blaga“, care reuneste la Lancram, Sebes si Alba-Iulia, de peste 30 de ani, in luna mai, personalitati ale culturii romanesti si europene, venite sa cinsteasca memoria unei marcante personalitati ale culturii romanesti din secolul XX.

Manifestari dedicate lui Blaga
Festivalul International „Lucian Blaga“, ajuns la a 34-a editie, a debutat, vineri, la Lancram, satul natal al carturarului cu oferirea unor premii: Premiul Academiei Romane pentru Filosofie - Sectiunea Filosofie; Premiul special al Consiliului Judetean Alba acordat acad. Mihai Cimpoi pentru lucrarea: „Mihai Eminescu, Dictionar enciclopedic“. A urmat o sesiune de comunicari, cu titlul „Opera lui Lucian Blaga in contextul valorilor culturale ale umanitatii“, moderata de acad. Alexandru Surdu, prof. univ. dr. Eugeniu Nistor.

Evenimentele din cadrul festivalului au continuat cu lansari de carte si prezentari de reviste, eveniment moderat de Ion Margineanu si Zenovie Carlugea.

O a doua parte a sesiunii de comunicari a avut titlul „Memoriile diplomatilor romani - sursa in cercetarea istorica nationala“, la care au participat acad. Mihai Cimpoi, George G. Potra, Ion Brad, Neagu Udroiu, Nicolae Mares. Sub genericul „Carti in Festival: Editii multilingve, anastatice, recuperari“ au avut loc lansari si prezentari de carte, moderatorul evenimentului fiind prof. Mioara Pop. La Sebes a avut loc un recital de muzica clasica, sustinut de Orchestra de camera a judetului Alba, dirijor Dan Liviu Cernat.

Sambata, 10 mai, la statuia poetului Lucian Blaga de la Lancram a avut loc o ceremonie cu depuneri de jerbe si flori, urmata slujba de pomenire, la mormantul poetului. Tot sambata, la Targul de carte „Alba Transilvana“ din Alba Iulia a avut loc un moment intitulat „Interferente culturale: Lancram - Sebes - Alba Iulia“.

Festivalul a continuat la Sebes, la Galeria de arta „Eugen Macinic“, unde a fost oferit un moment de „Poezie si culoare in festival“ de catre membrii Cenaclului „Lucian Blaga“ din Sebes. A urmat, la Lancram, un recital de poezii si fragmente din dramaturgia lui Lucian Blaga, sustinut de actrita Elena Ivanca de la Teatrul National „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca.

Sursa: basilica.ro

.

13 Mai 2014

Vizualizari: 146

Voteaza:

Manifestari in cadrul Festivalului International Lucian Blaga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE