Masterclass de Cant Bizantin la Iasi

In perioada 8-12 iulie 2013, Asociatia Culturala "Byzantion”, in colaborare cu Universitatea de Arte "George Enescu” din Iasi, cu Mitropolia Moldovei si a Bucovinei si Primaria Municipiului Iasi, organizeaza a sasea editie a Masterclass-ului International de Cant Bizantin, potrivit byzantion.ro. Evenimentul se inscrie in sfera de confluente dintre spiritualitatea romaneasca si cea greceasca de inspiratie crestin ortodoxa, dintre cercetarea temeinica a culturii muzicale bizantine, pregatirea teoretica a cursantilor si dobandirea, de catre acestia, a abilitatilor practice de interpretare a muzicii psaltice.

”Ca elemente de noutate, editia de anul acesta a Masterclass-ului se ocupa de instruirea cursantilor in doua grupe axate, conceptual, pe doua directii de prioritate: cursantii interesati mai mult de partea de executie si interpretare, prin exemplificarile oferite de dirijor, vor lucra sub indrumarea maestrului Lykourgos Angelopoulos (Atena). Cursantii care sunt interesati mai mult de diferitele abordari interpretative ale aceleiasi compozitii si redarea prin hironomie (gestica dirijorala psaltica), fara recurs vizual la notatie in timpul interpretarii, vor lucra sub indrumarea prof. dr. Georgios Konstantinou (Atena). In plus, anul acesta oferim un curs de initiere in acordajul si exemplificarea scarilor muzicale, cu ajutorul traditionalului instrument cordofon bizantin numit "kanonaki””, dupa cum a precizat Sorina Chiper.

Un alt element de noutate este atentia deosebita acordata participantelor care vor deprinde, sub indrumarea entuziasta si delicata a doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Tesalonic), elemente de ansamblu psaltic feminin. In premiera in Romania, cursantele vor avea privilegiul sa exerseze tehnici de canto clasic si canto psaltic impreuna cu una din marile voci ale Iasiului si ale Romaniei, soprana Lacramioara Maria Hrubaru-Roata.

Oferta academica si culturala a evenimentului cuprinde si ceremonia de decernare, din partea Universitatii de Arte "George Enescu” din Iasi, a titlului "Doctor Honorius Causa” profesorului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, dirijorul Corului Bizantin Grec din 1977 si figura canonica a muzicii psaltice grecesti si internationale.

Pastrand traditia editiilor anterioare, Masterclass-ul se va incheia cu Concertul Extraordinar de Muzica Bizantina sustinut vineri, 12 iulie 2013, de la ora 20.00, in Catedrala Mitropolitana, de catre toti cursantii acestei editii, sub indrumarea dirijorala a maestrului Lykourgos Angelopoulos, si de catre corul academic "Byzantion”. Incepand cu acest an, organizatorii isi propun, prin concertul din finalul evenimentului, incurajarea aparitiilor solistice ale tinerelor talente, alaturi de intepreti emblematici din spatiul cultural ecclesiastic elen.

Sursa: basilica.ro

05 Iulie 2013

Vizualizari: 198

Voteaza:

Masterclass de Cant Bizantin la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE