Meditatii duhovnicesti sub semnul Filocaliei la Targu-Jiu

Meditaţii duhovniceşti sub semnul Filocaliei la Târgu-Jiu: „Importanţa şi actualitatea scrierilor filocalice”

Asociaţia Studenţilor Creştin – Ortodocşi Români (ASCOR), filiala „Sfântul Irodion de la Lainici” organizează la Cercul militar din municipiul Târgu Jiu, în perioada 1-4 decembrie, cea de-a XXIV-a ediţie a conferinţelor duhovniceşti „Filocalia”. Evenimentul a fost deschis luni, 1 decembrie, prin cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.În prima zi de iarnă a acestui an, numeroşi credincioşi gorjei au luat la deschiderea Serilor „Filocalia”, manifestare duhovnicească organizată de ASCOR Târgu Jiu în perioada Postului Naşterii Domnului. Conferinţa, organizată în sala de festivităţi a Cercul Militar din municipiul Târgu Jiu, a fost deschisă prin cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Irineu. Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre „Importanţa şi actualitatea scrierilor filocalice”. „Avem fericita ocazie ca în Posturile Crăciunului și al Paștelui să realizăm aceste meditații duhovnicești care să reîmprospăteze în memoria noastră sensul și semnificația vieții creștine. Din lucrarea Bisericii, cu toţii cunoaștem numeroase exemple despre felul cum trebuie să trăiască un credincios autentic în societatea de astăzi. Am putea spune că, încă din fragedă copilărie, am primit învățăturile necesare pentru buna creștere și pentru lucrurile pe care le avem de îndeplinit în viața noastră. De fapt, dacă privim în interiorul nostru, găsim chiar sensul existenței noastre și în constituția noastră psiho-somatică avem aceste premise pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit spre a dobândi comuniunea cu Hristos. Toate aceste lucruri sunt cuprinse pe larg şi explicate în scrierile filocalice. Astăzi, din păcate, deși vorbim atât de mult despre Filocalie, constatăm că se citește foarte puțin. Omul preferă de multe ori o literatură simplă şi poate chiar romanţată. Filocalia este însă o literatură trăită, care necesită multă reflecție, multă înțelegere și multă practică. Odinioară, ea era nelipsită din viaţa credinciosului. Acum se vorbește mult despre Filocalie, dar se citește foarte puțin. Cred că ar trebui, de fiecare dată la întâlnirile acestea, dacă avem posibilitatea, să citim câte un capitol din Filocalie. E foarte important s-o avem pe masă și când noi deschidem o asemenea discuție, să cităm din ea, ca să vedem care este rostul Filocaliei.
Așadar, îndemnul nostru este ca aceste scrieri filocalice să le faceţi cu adevărat filocalice în viaţa voastră”, a conchis Mitropolitul Olteniei. La final, IPS Părinte Irineu a răspuns întrebărilor venite din rândul publicului prezent în sală.

La Târgu Jiu, următoarea conferinţă duhovnicească este programată pentru seara aceasta, în aceeaşi locaţie. Invitatul tinerilor ascorişti va fi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va vorbi despre „Cuvântul duhovnicesc”.

La Craiova, întâlnirile duhovniceşti vor fi deschise prin conferinţa preotului Nicolae Tănase, de la Parohia Valea Prahovei, judeţul Prahova, care va fi prezent în mijlocul studenţilor în ziua de 10 decembrie. Întâlnirea va avea loc în sala de festivităţi a Căminului Preoţesc „Renaşterea”, intrarea fiind liberă.

Diac. Ioniţă Apostolache
Prof. Vasile Gogonea
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2014

Vizualizari: 156

Voteaza:

Meditatii duhovnicesti sub semnul Filocaliei la Targu-Jiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE