Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat la inceputul anului scolar 2011-2012

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh DANIEL adresat elevilor, parintilor si profesorilor, la inceputul anului scolar 2011-2012

In timp de criza oamenii se schimba: unii devin mai responsabili si se maturizeaza, iar altii se tulbura si se destabilizeaza. De aceea, educatia in timp de criza trebuie sa fie intarire spirituala a copiilor si parintilor pentru a nu pierde echilibrul si speranta. De fapt, educatia adevarata modeleaza si cultiva pe om nu numai profesional, ci si spiritual. Din pacate, in conceptia lumii secularizate de astazi, unii parinti asteapta ca scoala sa ofere copiilor lor o educatie care sa le permita sa castige cat mai mult, intr-o perspectiva strict materialista. Astfel apare individul „emancipat” care vrea sa fie cineva prin ceea ce acumuleaza material, dar care nu acorda multa importanta valorilor spirituale si morale. In aceasta perspectiva, omul educat numai stiintific poate ajunge sa fie in acelasi timp „savant si salbatec”.

Din acest motiv, Biserica este mereu preocupata ca educatia integrala (stiintifica si spirituala) a copiilor si a tinerilor sa fie cu prioritate in centrul atentiei familiei, a scolii si a societatii, intrucat este cea mai importanta investitie spirituala, care nu poate fi niciodata evaluata in bani sau valori materiale.

Omul fiind persoana se deosebeste de animale si de roboti, deoarece are sadita in firea sa chemarea de-a cauta valori spirituale perene si eterne. Toate momentele vietii omului pot avea semnificatii spirituale si deveni creatoare de valori perene. Aceste semnificatii se transforma in arta, religie, stiinta sau cultura si se transmit de-a lungul secolelor ca fiind un dor de nemurire sau o dorinta de comuniune si iubire eterna. De aceea, numai in relatia cu Dumnezeu omul descopera taina profunda a existentei sale, adica sensul ultim al vietii, al mortii si al invierii sale pentru a dobandi viata eterna.

Majoritatea ideologiilor seculariste din ultimele doua secole au transformat expresia paulina omul cel nou (cf. Efeseni 4, 23-24), reducand idealul educatiei la formarea intelectuala si pragmatica materialista, care limiteaza omul la nevoile elementare biologice si culturale ale supravietuirii sau ale fericirii bazate pe valori materiale, abandonand dimensiunea formarii spirituale a omului prin care se cultiva smerenia ori modestia, sinceritatea, blandetea, iubirea dezinteresata si sfintenia.

Ca urmare, invatamantul, cultura si relatiile de familie sunt in prezent amenintate de aceasta orientare materialista secularizanta, intrucat individul isi defineste identitatea prin adoptarea unui „fel de viata” (life style) bazat pe materialismul excesiv al societatii de consum. Insa consumul material excesiv de hrana, haine si confort material este semnul unui vid spiritual in viata omului care traieste mai mult la nivel corporal decat spiritual, cautand cu patima infinitul spiritual in lucrurile materiale limitate, sau inlociund iubirea eterna cu idoli trecatori.

Intr-un asemenea tip de societate obsesiv materialista, sistemul de invatamant trece si el printr-o serioasa criza, astfel ca violenta si drogurile sunt prezente in scoli, iar copiii mici nu sunt suficient protejati de efectele nocive ale „industriei” pornografice. Tinerii sunt tentati si chiar ajutati sa gandeasca numai in termeni de succes material, sa fie „buni la invatatura”, ca sa poata „pleca afara”, adica in strainatate. Multi invata „sa se descurce individual”, pentru ca nu mai sunt antrenati spre un ideal national. Astfel, pragmatismul individualist excesiv submineaza patriotismul sanatos si simtul coresponsabilitatii comunitare.

Incercand sa raspunda acestor probleme ale societatii noastre romanesti, Patriarhia Romana a hotarat ca anul 2011 sa fie declarat Anul omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii in Patriarhia Romana, avand ca teme prioritare pastoratia familiei crestine si educatia spirituala a copiilor si tinerilor.

In acest sens, pe langa orele de religie din invatamantul de stat, prin proiectele sale educationale „Hristos impartasit copiilor” si „Alege Scoala!”, Biserica Ortodoxa Romana face eforturi multiple sa-i educe pe copii in spiritul iubirii de Dumnezeu si de oameni, prin promovarea rugaciunii, a prieteniei si a intrajutorarii, si sa previna abandonul scolar cauzat de saracie sau de absenta parintilor plecati la munca in strainatate. Prin birourile ei de cateheza parohiala, prin taberele de copii (4800 de copii in vara acestui an) pe care le organizeaza in cadrul acestor proiecte, Biserica se straduieste sa suplineasca, in viata multor copii, lipsa de afectiune parinteasca si a atmosferei de familie, dar si sa descopere copii talentati pe care ii incurajeaza sa-si cultive talantul in folosul Bisericii si al societatii romanesti de azi.

Acum, la inceputul noului an scolar, cu sentimente de multa pretuire pentru cei care practica stiinta si arta educatiei, ne rugam Milostivului Dumnezeu, Izvorul intelepciunii si al bunatatii, sa binecuvanteze pe toti elevii, invatatorii, profesorii si parintii, pentru a putea trai impreuna bucuria cresterii spirituale si a formarii intelectuale a copiilor si tinerilor spre binele familiei, Bisericii si poporului roman.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

12 Septembrie 2011

Vizualizari: 365

Voteaza:

Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat la inceputul anului scolar 2011-2012 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE