Mitropolitul Andrei a oficiat Sfanta Liturghie in satul natal

Ne-am aflat ieri in duminica a doua dupa Pasti, cand Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Apostol Toma. Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Andrei, a oficiat in aceasta zi Sfanta Liturghie la biserica din satul natal, Oarta de Sus, judetul Maramures.

Locasul de cult al parohiei ortodoxe il are ca si protector spiritual pe Sfantul Apostol Toma, pomenit astazi in calendarele ortodoxe.

Slujba a inceput la ora 10 si alaturi de Inaltpreasfintia Sa a slujit un sobor de 10 preoti si diaconi. Sfanta Liturghie la care au luat parte multime de credinciosi, dar si autoritati locale si judetene, a fost savarsita pe altarul de vara, situat in curtea bisericii. In cadrul slujbei foarte multi credinciosi s-au impartasit, iar copiilor Inaltpreasfintia Sa le-a impartit la final carti de rugaciuni.

In cadrul cuvantului de invatatura, Mitropolitul Clujului le-a vorbit celor prezenti, despre credinta, mentionand ca aceasta virtute este esentiala in viata unui crestin. "Ea este, precum ne spune Sfantul Apostol Pavel in epistola catre evrei, incredintarea celor nadajduite si dovedirea lucrurilor celor nevazute. Fara aceasta este cu neputinta sa fim placuti in fata lui Dumnezeu".

Mitropolitul Clujului a oferit la finalul slujbei domnului Mircea Letiu, Crucea Transilvana pentru implicarea sa in restaurarea multor biserici din zona Maramuresului, dar si din Arhiepiscopia Clujului. Dupa momentul festiv, parintele paroh Dumitru Vlad i-a multumit Inaltpreasfintitului Andrei pentru prezenta in mijlocul credinciosilor si pentru purtarea de grija pe care o are fata de comunitatea din Oarta de Sus.

Localitatea Oarta de Sus apare mentionata in documentele de cancelarie pentru prima data in anul 1391. Prima atestare documentara a bisericii din Oarta de Sus este din 1723, avand hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”. Noua biserica, inchinata „Sfantului Apostol Toma” a fost reconstruita intre anii 1971-1975, iar in anul 1976 a fost pictata. A fost sfintita la 1 mai 1976 in duminica Tomii de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Autor: Andreea Pagleşan

Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

28 Aprilie 2014

Vizualizari: 190

Voteaza:

Mitropolitul Andrei a oficiat Sfanta Liturghie in satul natal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE