Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel, prezent, luni, la seminarul Team Europe pentru dezbaterea raportului de monitorizare a Romaniei, si-a exprimat convingerea ca Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa beneficieze de o informare constanta si sistematizata privind organizarea, activitatile si scopurile UE.
'Preotii trebuie sa le poata explica oamenilor, in parohii si la orele de religie, care le sunt sansele, obligatiile si ce perspective au odata cu integrarea', a aratat inaltul ierarh.
'De asemenea, mai ales in mediul rural, este nevoie de o informare in legatura cu sansele si obligatiile Romaniei atat inainte, cat si dupa integrare, mai ales in domeniul absorbtiei fondurilor pentru infrastructura si resurse umane', a subliniat Mitropolitul Daniel.
El a evidentiat necesitatea cooperarii BOR cu institutii de stat si organizatii specializate in domeniul integrarii europene si cu alte Biserici, atat din Romania, cat si din statele membre UE - cu cele Ortodoxe, cu cea Romano-Catolica, cu Biserica Anglicana si cu cea Protestanta - 'in ideea unui dialog constant si transparent'.
Conform ierarhului, 'cadrul pozitiv pentru acest deziderat este deja creat, avand in vedere ca BOR este membra a Conferintei Bisericilor Europene'.
De asemenea, referindu-se la copiii si batranii care raman singuri acasa in Romania, Mitropolitul Daniel a precizat ca BOR va trebui sa stabileasca un program de pastoratie privind aspectele negative ale fenomenului migratiei.
Totodata, in opinia sa, 'centrele eparhiale trebuie sa incurajeze populatia din mediul rural sa se implice in proiectele de dezvoltare a fermelor de familie moderne si competitive'.
Mitropolitul Moldovei a precizat ca Sfantul Sinod al BOR a hotarat ca in anul 2006 sa se organizeze in toata tara conferinte cu preotii privind 'sansele, obligatiile si perspectivele romanilor' odata cu integrarea Romaniei in UE.
'In luna august, la Iasi, vom avea o serie de conferinte preotesti privind procesul de integrare, la care speram sa participe si membri ai Delegatiei Comisiei Europene', a declarat Mitropolitul.
In acest sens, ierarhul a subliniat ca la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, la cursurile de masterat, se studiaza modul de organizare si functionare a institutiilor europene.
In final, Mitropolitul a afirmat ca 'toate cultele din Romania vor aduce importante contributii spirituale si culturale vietii Uniunii Europene'.
Conform ierarhului BOR, 'acordul semnat pe 16 mai 2000 la Snagov arata ca toate cultele din Romania s-au exprimat in favoarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Aceasta era vazuta, inca de atunci, ca o necesitate din punct de vedere al dezvoltarii economice si sociale si al cooperarii cu statele europene'.
Pana in prezent, singurul stat membru al UE majoritar ortodox era Grecia.
Rompres
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.