Moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul au ajuns la Iasi

La Iaşi au fost aduse în această dimineaţă, din Cipru, moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Delegaţia cipriotă, condusă de IPS Părinte Atanasie, Mitropolit de Limasol, a fost întâmpinată pe Aeroportul internaţional din Iaşi de o delegaţie a Centrului Eparhial Iaşi, condusă de IPS Părinte Mitropolit Teofan.

După primirea oficială de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat o slujbă de Te Deum. În cuvântul de bun venit, adresat oaspeţilor ciprioţi, IPS Părinte Mitropolit Teofan a exprimat speranţa că, prin venirea sfintelor sale moaşte la Iaşi, Sfântul Neofit va deveni cunoscut şi în spaţiul ortodox românesc: „Rânduit-a Dumnezeu să avem pentru câteva zile aici, la Iași, o părticică din moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul, mare pustnic de la începutul mileniului II al creștinătății, trăitor în insula Cipru și nevoitor timp de peste 60 de ani într-o grotă din această insulă binecuvântată. Sfintele sale moaște vor fi așezate lângă moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și vor rămâne spre închinarea pelerinilor până în ziua de sâmbătă, 15 octombrie. Acest mare sfânt al Bisericii, odată cu prezența sfintelor sale moaște în țara noastră și prin tipărirea în limba română a operei sale filocalice în cinci volume, va deveni mai cunoscut și în arealul nostru românesc. Sfântul Cuvios Neofit va fi de acum cunoscut atât în sfintele noastre mănăstiri, cât și în casele credincioșilor; opera sa filocalică va hrăni cu siguranță sufletele credincioșilor însetate de adevăr, de iubire, de frumusețe”.

„Sfântul Neofit Zăvorâtul este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ciprului”

IPS Părinte Atanasie, Mitropolit de Limasol, și-a exprimat bucuria de a putea participa la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și a transmis salutul ierarhilor Bisericii ortodoxe din Cipru, a clerului și credincioșilor din această țară: „Pentru noi este o mare binecuvântare faptul că ne aflăm împreună cu frățiile voastre la această sfântă sărbătoare. Dar este și o mare binecuvântare și pentru că, prin prilejul acestui sfânt hram, am adus cu noi sfintele moaște ale Sfântului Neofit. Sfântul Neofit Zăvorâtul este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ciprului. Este sfântul care înfrumusețează biserica noastră locală a Ciprului de mai multe veacuri, iar atât mănăstirea sa, cât și locul nevoinței sale, sunt pentru noi spitale duhovnicești unde ne vindecăm de patimile și păcatele noastre și liman duhovnicesc unde ne odihnim de problemele și de ispitele zilnice. Considerăm a fi un mare eveniment duhovnicesc faptul că un sfânt al Bisericii Ciprului a fost adus spre spre închinare și spre venerare poporului dreptcredincios din Moldova și România. Vă transmit cu această ocazie și urările de bine și dragoste din partea ierarhilor Bisericii Ciprului, a clerului și a poporului nostru dreptcredincios și vă mulțumesc foarte mult pentru cinstea acordată și pentru iubirea frățească pe care ne-o arătați”.

Sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Neofit au fost aşezate spre închinare alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane. În această seară, de la ora 19:00, moaştele celor doi sfinți vor fi purtate în procesiunea „Calea Sfinţilor” pe străzile din centrul Iaşului.

Tudorel Rusu

Sursa: doxologia.ro

12 Octombrie 2016

Vizualizari: 514

Voteaza:

Moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul au ajuns la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE