Racla cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780 - 20 noiembrie 842) de la Manastirea Bistrita, din judetul Valcea, va fi adusa miercuri, 20 octombrie 2010 la Alba Iulia, de ziua praznuirii sfintilor Marturisitori Ardeleni. Moastele vor fi insotite de PS Emilian Lovisteanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului si de maica Mihaela Tamas, stareta Manastirii Bistrita.
Intampinarea raclei cu sfintele moaste va avea loc miercuri, 20 octombrie 2010, la ora 17.00 in fata Catedralei Reintregirii din Alba Iulia. Va urma o procesiune cu sfintele moaste in jurul catedralei, dupa care se va oficia slujba Vecerniei Mari cu Litie.
Joi, 21 Octombrie, de sarbatoarea Sfintilor Marturisitori Ardeleni, Cuviosii Visarion si Sofronie si a Sfantului Mucenic Nicolae Oprea, in catedrala Reintregirii se va savarsi de la ora 9.30 Sfanta Liturghie de catre IPS Andrei al Alba Iuliei, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.
Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul a avut inca din timpul vietii darul tamaduiri bolilor si al facerii de minuni, iar sfintele sale moaste sunt si ele pline de har si binecuvantare pentru toti care se roaga si se inchina lor cu credinta.
Alaturi de Sfintii Cuviosi Ardeleni, care au marturisit dreapta credinta in veacul al XVIII-lea, in acest an avem bucuria si binecuvantarea sa avem la Alba Iulia si moastele unui alt mare marturisitor al dreptei credinte si a dreptei cinstiri a sfintelor icoane, pe Cuviosul Grigorie Decapolitul, mare rugator, tamaduitor si facator de minuni, traitor in veacul al VIII-lea.
Viata Sfantului Grigorie Decapolitul
Sfantul Grigorie, ale carui moaste se pastreaza intregi la Manastirea Bistrita, din judetul Valcea, s-a nascut in jurul anului 780, in Isauria - Asia Mica, din parinti ortodocsi devotati, anume Serghie si Maria, si a copilarit in una din cele zece cetati ale Isauriei, Irinopolis, din care cauza se numeste pana astazi "Decapolitul".
Din tinerete, renuntand la casatorie, s-a dus la manastire si a ajuns calugar desavarsit. Apoi, pe vremea iconoclasmului, a marturisit despre sfintele icoane in multe cetati.
In ultimii ani ai vietii s-a ostenit in Manastirea Sfantul Mina, aproape de Tesalonic, invrednicindu-se de harul preotiei. Si aici a facut multe minuni si vindecari de boli, vestind cele viitoare. Renumit in tot Bizantul pentru sfintenia vietii lui, la batranete, Sfantul Grigorie Decapolitul se imbolnaveste si se muta la Hristos la 20 noiembrie anul 842, fiind inmormantat la o manastire din Constantinopol.
Acest mare cuvios si marturisitor al lui Hristos era cinstit ca sfant si facator de minuni inca din viata. Dar si dupa moarte se vindecau bolnavii la mormantul lui. Vazand aceasta, monahii acelei manastiri i-au scos sfintele sale moaste din pamant si le-au pus in biserica spre inchinare si ajutorul tuturor.
In anul 1453, cazand Bizantul sub turci, moastele Sfantului Grigorie sunt duse in partile Dunarii, ajungand in mainile unui dregator turc. Auzind de minunile ce se faceau la aceste moaste, banul Tarii Romanesti, Barbu Craiovescu, le cumpara cu multi bani, prin anul 1497, si le duce la Manastirea Bistrita - Ramnicu-Valcea, ctitoria sa, unde se afla si astazi. Racla de argint, in care se pastreaza cu sfintenie acest odor de mare pret, a fost lucrata la Brasov, in anul 1656.
Sfantul Grigorie Decapolitul se praznuieste in fiecare an la 20 noiembrie.
Sursa: Radio Reintregirea
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.