Moaştele Sfântului Irodion de la Mănăstirea Lainici, din judeţul Gorj, au fost aduse astăzi, 13 septembrie 2014, în Capitală, la Biserica „Sfântul Vasile“ - Victoria cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, al doilea hram al lăcaşului de cult. În jurul orei 15:00, o delegaţie a Mitropoliei Olteniei a adus racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Irodion care, mai apoi, a fost aşezată spre închinare într-un baldachin special amenajat din curtea bisericii.
Între orele 16.00-19.00 se va săvârşi Slujba Vecerniei Mari, Litia şi Acatistul Sfintei Cruci, iar între orele 19.00-21.00 Sfintele moaşte vor fi purtate în procesiune pe Calea Victoriei, împreună cu racla ce conţine un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi părticele din moaştele a şapte sfinţi, din patrimoniul sacru al parohiei bucureştene.
Este al patrulea an în care Parohia „Sfântul Vasile“ - Victoria organizează, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, procesiunea „Calea Sfintei Cruci, scară către cer!“ Procesiunea va fi deschisă de Sfânta Cruce, de toacă, apoi de Ripide, Steaguri, Sfinte Icoane, după care urmează diaconii cădind în faţa Sfintelor Racle cu Lemnul Sfintei Cruci şi a Sfântului Irodion de la Lainici, ce vor fi purtate de preoţi. Sunt invitaţi autorităţile locale din cadrul Primăriei Sector 1, ce au sprijinit desfăşurarea pelerinajului, apoi credincioşii ce vor purta cruciuliţe la gât sau o Sfântă Cruce în mână, spre mărturisire a dreptei credinţe, folos duhovnicesc şi cinstire a Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos de pe cel mai preţios Altar - Sfânta Cruce.
Pe parcursul pelerinajului, cântăreţii, preoţii şi credincioşii vor intona cântări de preacinstire a Sfintei Cruci şi a Sfântului Irodion de la Lainici, tropare şi condace.
După ce se va înconjura parcul Nicolae Iorga (ce se află vizavi de Academia Română de pe Calea Victoriei) şi Troiţa-Monument special amenajată în mijlocul parcului, ridicată în anul 2011 în memoria marelui istoric Nicolae Iorga, a eroilor neamului ce au intrat pe Calea Victoriei şi spre cinstirea Sfintei Cruci, procesiunea se va instala în faţa scenei amenajată cu sprijinul Primăriei Sectorului 1. Se vor susţine câteva alocuţiuni scurte legate de Anul Omagial al Sfintei - Spovedanii şi al Sfintei Euharistii.
Pelerinajul se va încheia cu înapoierea în biserica Sfintei Cruci şi a Sfântului Vasile cel Mare, unde se vor depune Sfintele Racle pentru închinarea tuturor credincioşilor, timp în care se vor cânta Acatistele Sfântului Irodion de la Lainici şi Acatistul Sfintei Cruci. Biserica va sta deschisă până la închinarea ultimului credincios.
La finalul procesiunii, pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, va rosti un cuvânt de învăţătură. În continuare, Corul „Cuviosul Paisie de la Neamţ“, dirijat de psaltul Bogdan Marin, va susţine un concert de muzică bizantină pe scena amenajată în parc. Mâine, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată în biserica Parohiei „Sfântul Vasile“ - Victoria de către Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.