Monahul Serghie a trecut la Domnul

Slujba de prohodire in Lavra Sfantului Irodion de la Lainici: Monahul Serghie a trecut la Domnul

Lavra de la Lainici a imbracat haina cernita saptamana aceasta, a doua a Postului Mare. Dupa o suferinta grea, dusa cu barbatie pana la capat, monahul Serghie a trecut la Domnul, la varsta de 84 de ani.Saptamana aceasta, unul dintre cei mai vechi vietuitori ai Manastirii Lainici, Serghie monahul, a trecut la cele vesnice, intregind astfel ceata celor plecati de aici, din lavra Sfantului Irodion, la Mirele Ceresc. Slujba de prohodire a fost oficiata de soborul parintilor din cinstitul asezamant, in frunte cu parintele staret, arhimandritul Ioachim Parvulescu, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Craiovei.

„Familia noastra se intregeste cu inca un rugator in ceruri”
Catafalcul parintelui Serghie a fost asezat in biserica cea noua, acolo unde i-au fost citite, dupa randuiala, sfintele rugaciuni spre iertarea pacatelor si spre viata vesnica. Dupa slujba, preotii slujitori, laolalta cu intreaga obste a manastirii si cu cei aproape o suta de credinciosi prezenti, au purtat catafalcul parintelui in procesiue imprejurul bisericii vechi. La final, trupul parintelui Serghie a fost asezat in partea de rasarit a sfantului lacas, alaturi de ceilalti monahi din obste care au trecut la Domnul.

Parintele Serghie monahul, pe numele de mirean Vasile Cirebea, a venit pe lume la data de 7 octombrie 1930, intr-o familie cu 11 copii. Tatal sau, Nicolae, a luptat pe front in conflagratiile celui de-al doilea razboi mondial. Dragostea lui Hristos a dobandit-o de la mama sa, evlavioasa Teodora, care i-a indrumat pasii spre Sfanta Biserica. A intrat in obstea Manastirii Lainici in anul 1983, ramanand aici 31 de ani. Varsta imbracarii hainei monahale, 51 de ani, nu l-a impiedicat niciodata de la implinirea tuturor ascultarilor care i-au fost incredintate. „A fost un om de mare isprava, un om cu adevarat bun. Niciodata nu vom putea sa-l uitam. A fost un mare sprijin pentru intreaga obste. In ciuda varstei pe care o avea, ducea la bun sfarsit toate ascultarile la care era chemat. Intreaga sa osteneala a ramas aici, in slujba sfintei noastre manastiri. A ostenit pana la ultima suflare, aducand mereu folos fratilor si parintilor care il inconjurau si-l respectau pentru bunatatea pe care le-o impartasea. Pe de o parte ne intristeaza plecarea sa dintre noi si, pe de alta parte, ne bucura faptul ca familia noastra se intregeste cu inca un rugator in ceruri. Cu siguranta, parintele Serghie va da marturie buna alaturi de ceilalti parinti care au vietuit aici, inaintea Preasfintei Treimi si inaintea Maicii Domnului”, a spus parintele arhmandrit Ioachim, staretul Manastirii Lainci.


Diac. Ionita Apostolache

.

21 Martie 2014

Vizualizari: 425

Voteaza:

Monahul Serghie a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE