Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea


Colectia muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia va putea fi in curand vizitata pe o pagina web. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Arhiepiscopia, prin intermediul Compartimentului de Asistenta Sociala, a castigat un proiect in valoare de 23.250 RON, finantare obtinuta de la Administratia Fondului Cultural Roman. Partener al acestui proiect este si muzeul Unirii din Alba Iulia care va pune la dispozitie trei specialisti pentru consultanta tehnica.

Scopul acestui program cultural este protejarea, promovarea si integrarea in circuitul national si international a patrimoniului cultural mobil al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia.

Obiectivele programului: imbunatatirea cantitativa si calitativa a informatiilor despre piesele cu valoare de cult aflate in patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia intr-o perioada de 8 luni cu 70%; facilitarea accesului institutiilor si persoanelor interesate de domeniul cultural la patrimoniul cultural mobil al Arhipiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia; imbunatatirea bazei de date a CIMEC privind fondul de carte veche si icoanele aflate in patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia. Programul se adreseaza atat comunitatii stiintifice (experti, conservatori/restauratori), cat si publicului larg (studenti, comunitatea din Alba Iulia, alti iubitori de arta).

Muzeul virtual va fi "lansat" si accesat de vizitatori din tara si din strainatate

Despre colectia muzeala a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ne-a vorbit sora Elisabeta Pop, conservator-restaurator si responsabil al colectiei de arta religioasa al Arhiepiscopiei: "Colectia Arhiepiscopiei de Alba Iulia cuprinde un numar de 660 de icoane pe lemn si pe sticla si un numar de 2300 de volume de carte veche, la care se adauga obiecte textile si piese de metal. Perioada de datare este, in special, cuprinsa intre secolele XVII -XVIII la icoane, carte veche incepand cu secolul al XVI-lea, avem exemplare de icoana care ar putea fi datata chiar in secolul al XV-lea, dupa unii specialisti." In ceea ce priveste imbunatatirile ce vor fi aduse colectiei muzeale a Arhiepiscopiei, prin acest proiect, sora Elisabeta Pop spune ca "obiectele colectiei vor beneficia in primul rand de o fisa analitica de evidenta, de o fisa de conservare, o evaluare a starilor de conservare, vor beneficia de o conservare activa la obiectele la care este necesar. In urma cercetarii acestor obiecte, vor fi stabilite prioritatile de restaurare". Referindu-se la alte obiective si prioritati pentru aceasta colectie muzeala, aceeasi sursa declara ca "unul dintre obiectivele importante de viitor, ar fi imbunatatirea starii de conservare a colectiei. Si bineinteles o alta prioritate este deschiderea muzeului Arhiepiscopiei si infiintarea unui laborator de conservare, restaurare tempera pe lemn vizind in special icoana pe lemn si pe sticla."

Sursa: Monitorul de Alba

 

.

21 Martie 2007

Vizualizari: 3054

Voteaza:

Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE