Muzeul Manastirii Sinaia

In cadrul serialului dedicat celor mai importante muzee si colectii de arta bisericeasca din Arhiepiscopia Bucurestilor, va invitam astazi sa vizitati, prin intermediul imaginilor, primul muzeu religios din tara noastra. Locul unde se afla prima Biblie tradusa si tiparita la Bucuresti, in anul 1688, dar si alte obiecte de cult de o valoare inestimabila: Muzeul Manastirii Sinaia.Muzeul a fost construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii. Aici sunt expuse, printre altele, fotografii si acuarele din sec XIX, reprezentand Manastirea Sinaia si calugari romani la Muntele Athos, obiecte de cult din argint: vase pentru agheasma si anafura, suporturi de candela, din secolele XVIII-XIX.

"Se pastreaza pana acum cinci icoane de Parvu Mutu din jurul anului 1693 dintre care icoana sa pe lemn Sfanta Treime la stejarul Mamvri. Apoi, Biblia lui Serban Cantacuzino de la 1688, una dintre putinele exemplare care se mai pastreaza, Sfintele Cruci dintre care doua de la 1695 de la sfintirea bisericii vechi si alte odoare sfinte care se pot vizita", a precizat pentru TRINITAS TV Ierom. Mihail Harbuzaru, ghidul manastirii.

Manastirea Sinaia a fost ctitorita de spatarul Mihai Cantacuzino, intre anii 1690-1695. Ansamblul asezamantului cuprinde Biserica voievodala "Adormirea Maicii Domnului", Biserica "Sfanta Treime" si Paraclisul "Schimbarea la fata". Intre anii 1870-1883, perioada in care a fost construit Castelul Peles, cladirea actualului muzeu a gazduit Familia Regala, acesta fiind resedinta de vara.

Daca vreti sa vizitati ansamblul manastiresc de la Sinaia trebuie sa stiti ca, iarna, muzeul si biserica veche se deschid doar la cerere, doar pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Sursa: basilica.ro

.

15 Februarie 2013

Vizualizari: 352

Voteaza:

Muzeul Manastirii Sinaia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE