Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este raspunsul rugaciunii, smereniei si credintei puternice a parintilor

În ziua sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Patriarhul Daniel ne îndeamnă să ne rugăm ca Domnul să dăruiască copii buni. De asemenea, Părintele Patriarh a sfătuit părinții să nu își ucidă prin avort copiii, ci să-i crească ca fiind daruri ale lui Dumnezeu.

În cadrul cuvântului rostit în data de 24 iunie 2017, Patriarhul României a evidențiat importanța și frumusețea sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Iisus Hristos.

Nașterea de prunci, spune Patriarhul României, este un mare dar de la Dumnezeu. Acești părinți, Zaharia și Elisabeta, s-au rugat toată viața lor să aibă un prunc. Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și a binecuvântat familia cu un copil.

Vârsta lor înaintată a arătat faptul că Harul lui Dumnezeu depășește legile firii. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este răspunsul rugăciunii, smereniei și credinței puternice a părinților. Cei care nu au copii, dacă se roagă mult îi vor primi.

Nașterea pruncului a venit ca urmare a rugăciunilor Preotului Zaharia și a soției sale Elisabeta. Aceștia erau oameni drepți înaintea lui Dumnezeu, evlavioși și milostivi. La momentul vestirii nașterii, Arhanghelul Gavriil îi spune preotului Zaharia că numele copilului va fi Ioan. În limba ebraică acesta înseamnă Dumnezeu a avut milă.
Reflectând mai departe cele prezentate în pasajul biblic, Patriarhul României a precizat faptul că Sfântul Ioan din pruncie a mers în pustie și a stat acolo până la vârsta de 30 de ani când a început să predice.

Din momentul începerii activității catehetice, Sfântul Ioan i-a îndemnat pe oameni să fie milostivi și să dăruiască milostenie celor săraci. Pe soldați i-a îndemna să se mulțumească cu solda lor, să nu asuprească pe nimeni. De asemenea, pe vameși i-a sfătuit să nu impună taxe mai mult decât era permis.

Prin aceste învățături el dorea ca lumea care se pregătea pentru botezul pocăinței să arate și o schimbare în fapte bune. Sfântul Ioan preciza celor care ascultau cuvântul său că el botează cu apă spre pocăință, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt.

În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele Patriarh Daniel a explicat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul știa care este scopul venirii sale în pustia Iordanului. Totodată, acesta cunoștea înțelesul botezării oamenilor cu botezul spre pocăință.

După ce îl arată pe Iisus mulțimii de la Iordan, îl botează cu botezul pocăinței și mărturisește dumnezeirea Lui, activitatea acestuia începe să diminueze. El îndeamnă pe cei doi ucenici ai săi, Andrei și Filip, să nu îl mai urmeze pe el, ci să devină ucenici ai lui Iisus.

Aducând noi învățăminte în omilia rostită, Patriarhul României a precizat că această sărbătoare a fost fixată de Biserică în data de 24 iunie, 6 luni înainte de 25 decembrie când este Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele Patriarh a explicat faptul că a fost fixată această dată deoarece este după solstițiu de vară când ziua începe a se diminua și noaptea a crește.

Prin aceasta se arată că Legea Vechiului Testament, pe care Sfântul Ioan Botezătorul o reprezenta, începe să diminueze în importanța ei deoarece vine o altă Lege, cea a Harului, Legea cea Nouă pe care el îl mărturisește ca fiind Hristos Fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, la 25 decembrie, este după solstițiu de iarnă când ziua începe a crește iar noaptea a se diminua. Sfinții Părinți au ales un simbolism al acestor date pentru a arăta ceea ce însuți Sfântul Ioan Botezătorul a spus: Hristos trebuie să crească, iar eu să mă micșorez.

În continuare, părintele patriarh a explicat semnificația duhovnicească a icoanei Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit Părintelui Patriarh, în icoana sa, sfântul este reprezentat adeseori ca înger cu aripi. Această reprezentare iconografică își are rădăcinile în profeția lui Maleahi. În cadrul acesteia cel care pregătește calea Domnului este numit îngerul Domnului.

La finalul predicii, Părintele Patriarh a relatat, pe scurt, și viața Sfântului Niceta de Remesiana, cinstit tot în aceeași zi.

Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana era un om învățat. Avea darul compunerii de cântări bisericești. Se folosea de cântarea psalmilor pentru a întări credința și evlavia credincioșilor. Sfântul Sfântul Ierarh Niceta este cinstit astăzi în mod deosebit ca ocrotitor al comunităților românești din Serbia, a concluzionat Părintele Patriarh.

Andrei Pau
Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2017

Vizualizari: 645

Voteaza:

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este raspunsul rugaciunii, smereniei si credintei puternice a parintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact