Noul protopop de Vaslui, hirotesit de PS Corneliu

Credinciosii din Vaslui au participat duminica, 27 aprilie 2014, in numar mare la Sfanta Liturghie, oficiata de Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor. Slujba a fost savarsita in Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din Vaslui. La acest moment de rugaciune au mai participat autoritati locale, membri ai familiei parintelui Adrian Chirvasa, precum si monahi din mai multe asezari monahale moldave.

Raspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Dignus est“, al Episcopiei Husilor. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Corneliu a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile Duminicii Tomii. „Duminica a doua dupa Invierea Mantuitorului vine si ne intampina pe noi, crestinii care credem si marturisim Invierea Mantuitorului Hristos, cu un martor care marturiseste si el marturia Adevarului mai presus de minte si de cuget, aceea ca Mantuitorul Iisus Hristos a murit, a fost ingropat, dar a inviat a treia zi, biruind puterea mortii si chemand lumea la viata vesnica si la nemurire. Aceasta persoana, care ne intampina pe noi astazi, se numeste Toma, pe care sfintele evanghelii ni-l prezinta ca mai avand un nume - «Geaman», deoarece probabil mai avea un frate geaman. In prima zi a Invierii, Mantuitorul se arata apostolilor si ii incredinteaza de faptul ca El este cu adevarat cel ce a biruit moartea, aducandu-le pacea Sa si, in acelasi timp, daruindu-le puterea de a lega si dezlega greselile oamenilor. Cu opt zile in urma, Toma nu se afla printre ei, de aceea, cand a auzit ca Domnul a inviat cu adevarat, a inceput sa se indoiasca si sa fie neincrezator in ceea ce altii vesteau. Dupa opt zile, cand erau toti impreuna, Sfanta Evanghelie spune ca Mantuitorul a intrat, usile fiind incuiate, si a stat in mijlocul lor si l-a invitat pe Toma sa puna degetul lui in semnul ranilor cuielor si sa nu fie necredincios, ci credincios. Toma a facut o marturisire: «Domnul meu si Dumnezeul meu», adica l-a vazut pe Cel inviat ca este real, ca trupul Lui, desi nu se mai supunea legilor fizice, totusi mai pastra pe el semnele ranilor, iar coasta Lui, din care a izvorat sange si apa, era izvor datator de credinta si de viata“, a explicat PS Corneliu.

„Crucea exprima dragostea dintre oameni si Dumnezeu“
La final, Preasfintitul Corneliu l-a hirotesit pe parintele Adrian Chirvasa in functia de protopop al Protopopiatului Vaslui. Decizia de numire in functia de protopop al Protopopiatului Vaslui a fost citita de pr. Paul Rarita, consilier administrativ al Episcopiei Husilor. Parintele protopop Adrian Chirvasa a marturisit ca momentul hirotesirii in functia de protopop al Protopopiatului Vaslui a fost unul emotionant, intrucat a fost chemat la aceasta demnitate de Dumnezeu, prin Preasfintitul Corneliu. „Chemarea de a sluji Biserica in functia de protopop este o noua expresie a preotiei. Aceasta chemare este frumoasa, dar grea. Nadajduiesc ca prin rugaciunile si puterea Maicii Domnului sa primesc intelepciune, sanatate si putere pentru a-i pastori pe credinciosi spre mantuire. Este un lucru greu, dar care presupune si bucurie, dupa ce mai intai ne vom face datoria. Crucea pe care am primit-o astazi (n.r. duminica) va trebui sa fie purtata impreuna cu preotii Protopopiatului Vaslui. Vom fi ascultatori fata de ierarhul nostru, Preasfintitul Corneliu. Crucea exprima dragostea dintre oameni si Dumnezeu. Vom pune inaintea Maicii Domnului rugaciunile si neputintele noastre, pentru a ne ajuta. Multumesc Preasfintitului Corneliu pentru cinstea si increderea acordata prin aceasta chemare inalta. Multumim Preasfintiei Sale pentru bucuria pe care ne-a facut-o prin oficierea Sfintei Liturghii“, a spus pr. protopop Adrian Chirvasa.

„Sa continuati ceea ce ati inceput“
Episcopul Husilor a remarcat ca noul protopop al Protoieriei Vaslui s-a invrednicit in Duminica Tomii de lucrarea, puterea si chemarea Bisericii de a fi primul dintre preoti. „Apreciem rabdarea, credinta si bunatatea parintelui Adrian Chirvasa. Preotii care au oferit raspunsurile liturgice in cadrul Sfintei Liturghii sunt din cadrul Protopopiatului Vaslui. Ei au daruit crucea pe care o poarta parintele Adrian Chirvasa, bine stiind ca Dumnezeu alege pe cele slabe ca sa rusineze pe cei tari si ridica pe cele nebagate in seama ca sa umileasca pe cei plini de trufie. Orice slujire in Biserica inseamna atat asumarea drumului crucii, care la capat are Invierea si viata fara sfarsit. Parinte protopop Adrian va indemn cu toata inima sa continuati ceea ce ati inceput. Parintele Adrian s-a nascut intr-o familie cu sapte frati, care sunt preoti si calugari. Astazi tatal lor se bucura in ceruri, iar mama lor, care este prezenta in aceasta biserica, traieste implinirea gandului bun. Orice parinte traieste prin proprii copii. El vede in copil pe cel mai bun si vrednic om care l-a adus pe lume. Protopopiatul Vaslui este cel mai mare din Eparhia Husilor, avand cei mai dinamici preoti tineri. Traiesc o mare bucurie pentru ca multimea de credinciosi prezenta la Sfanta Liturghie arata dragostea si pretuirea pe care o poarta in sufletele lor pentru parintele Adrian. Va indemn ca impreuna cu autoritatile locale sa lucrati pentru binele Bisericii“, a afirmat Episcopul Husilor.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Aprilie 2014

Vizualizari: 255

Voteaza:

Noul protopop de Vaslui, hirotesit de PS Corneliu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE