Pastorala la Nasterea Domnului 2013 - PS Corneliu

Pastorala la Nasterea Domnului 2013 - PS Corneliu Mareste imaginea.

+ CORNELIU
prin Harul lui Dumnezeu,
Episcop al stravechii Episcopii a Husilor,

Iubitorului de Hristos cler, vietuitorilor sfintelor manastiri
si la toti dreptcredinciosii crestini,

Har, mila, pace, bucurie si iertare de la Iisus, Mantuitorul lumii, nascut astazi in Betleem pentru mantuirea (salvarea) noastra, iar de la noi arhiereasca si parinteasca binecuvantare!

Cele ce de demult proorocii le prevesteau, dreptii le asteptau astazi, prin venirea in aceasta lume a Fiului lui Dumnezeu in Betleemul din provincia Iudeea s-au implinit.
Omenirea marcata de umbra si prezenta pacatului neascultarii de Dumnezeu, obosita de povara suferintelor si asteptarii, astazi tresalta de bucurie impreuna cu ingerii cantand: “Slava lui Dumnezeu si pe pamant pace si buna intelegere” Luca 2,14.

Sfanta zi a Nasterii Domnului, sarbatoarea Craciunului, ne cheama pe toti sa o intampinam cu mintea si inima curate, pentru a intelege taina iubirii lui Dumnezeu, descoperita noua prin venirea Fiului Sau in lume, spre a o mantui din tirania pacatului, a neascultarii si mortii.



Sfanta Evanghelie ne vesteste momentul unic al Nasterii Domnului introducandu-ne in taina credintei, care ne infatiseaza prezenta sfintilor ingeri, bucuria pastorilor, umilinta si devotamentul Sfintei Fecioare Maria, jertfelnicia dreptului Iosif, bucuria magilor, calatoria spre Egipt, pentru a gasi loc de scapare din pricina urii si invidiei stapanilor, ce-si anticipau sfarsitul domniei si abuzurilor. Toate acestea s-au intamplat pentru a retrai fiecare dintre noi, prin credinta, taina Craciunului si taina propriei noastre vieti. Cele ale lui Dumnezeu se descopera noua pe masura credintei din sufletele noastre, aflate mereu in cautarea patriei celei ceresti pierdute, doritoare de viata si nemurire.

In taina ascultarii chemarii lui Dumnezeu adresate fiecaruia dintre noi, descoperim frumusetea cea nepieritoare a sfintelor sarbatori, cand steaua Betleemului straluceste noaptea intunecata, biruind frigul si amortirea sufletelor noastre, obosite in lupta cu raul si pacatul, tot mai prezente in aceasta lume.

Venirea Mantuitorului Iisus Hristos intre noi reprezinta actul suprem de dragoste a lui Dumnezeu fata de aceasta lume, aflata in “nebunia mintii” Rom.1,22si instrainare fata de El. Taina credintei isi are inceputul in staulul Betleemului, cand Cel ce a creat pe om: “toate prin El s-au facut si fara El nimic nu s-a facut din cele ce s-au facut” Ioan 1,3,coboara dintru inaltimea cerului, cautand sa aduca lumii taina mantuirii si iertarii pacatelor.

Sfantul Vasile cel Mare sintetizeaza taina Nasterii Domnului afirmand: “intruparea si jertfa Fiului lui Dumnezeu devenit Om are doua urmari: in primul rand eliberarea omului de sub stapanirea diavolului, a pacatului si mortii si readucerea lui in legatura cu Dumnezeu, iar in al doilea rand, restabilirea in starea cea dintai a firii omenesti bolnave” Sf.Vasile cel Mare, Despre Sfantul Duh, XV, 35 Patrologia greaca 32 col.128 C. Din acest motiv, noi retraim in fiecare an taina sfintei sarbatori a Nasterii Domnului, actualizandu-o si facandu-ne partasi prin credinta la marele eveniment, care a schimbat istoria si viata intregii lumi.

Intruparea Domnului a fost motivata de mantuirea noastra. Ca sa refaca omul pervertit de pacat, El ia trup omenesc din Fecioara Maria. Din dragoste fata de noi a luat asupra Sa toate consecintele pacatului neascultarii de Dumnezeu, a luat firea umana care avea nevoie de sfintenie si a primit ceea ce avea lipsa de mantuire. In persoana lui Iisus Hristos, Domnul Cel intrupat, omul a fost rezidit si nascut prin taina Sfantului Botez spre o viata noua, viata crestina. Nasterea Domnului reda omenirii puterea de a reveni la starea de dinaintea caderii in pacat. Restaurarea firii omenesti incepe din momentul patrunderii (coborarii) Cuvantului in Fecioara Maria si in clipa asumarii firii umane prin puterea Duhului Sfant.

In Iisus Hristos lumea se innoieste, impartasindu-se de sfintenie, intreaga creatie se restaureaza de aceea “El vine intru ale Sale” Ioan 1,11, evenimentul Nasterii Lui este unic, irepetabil si nemaiauzit, prin firea umana asumata, urmand a reface chipul lui Dumnezeu umbrit de stricaciunea pacatului si spectrul mortii.

Iubitii mei frati si surori in Domnul,
Taina sfintelor sarbatori o descoperim pregatindu-ne sufletul prin credinta, disciplina si implinirea faptei care aduce bucuria si binele de care este mare nevoie. Ca si crestini, prin credinta, intelegem sensul vietii, de ce traim si pentru ce existam. Aratarea Mantuitorului nostru in lume devine reala si nu inceteaza mereu a se face cunoscut celor care-L cauta si care doresc sa-si redescopere felul lor firesc de a fi.

Mantuitorul Iisus Hristos nu numai ca se naste in Betleem, El patrunde in inimile si sufletele noastre daca-L dorim si-I cerem: “Vino Doamne Iisuse!” Apoc. 22,20.

Pentru a-si gasi loc in viata noastra avem datoria de a urma Lui prin credinta, biruind toate incercarile si greutatile vietii noastre. Calea catre Biserica Lui cea una, sfanta, in care se descopera salvarea sufletelor si mangaierea celor intristati si incercati de multe greutati, este calea vietii, la care suntem chemati toti sa o urmam, cultivandu-o printr-o viata disciplinata, jertfelnica, capabila de daruire si ajutorare a celor din nevoi. Sfintele zile de sarbatoare trebuie sa ne dea puterea intelegerii ca viata aceasta este o pregatire, aici pe pamant, pentru viata de dincolo. Nimeni pe acest pamant nu este vesnic, datoria noastra este aceea de a trai ca si cum maine ar trebui sa plecam de aici.

Atatea suflete instrainate de Dumnezeu, nemangaiate in incercari, pline de opacitate la lumina credintei, au nevoie de indrumarea noastra. Astazi nimeni nu trebuie sa uite pe cel bolnav, singur, parasit, ci sa-l viziteze, sa-l mangaie, sa-l incurajeze si in numele, cu puterea si ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos sa-i redea starea fireasca de bucurie netrecatoare in Biserica Lui, care este: “Stalpul si temelia adevarului, . cu adevarat mare este taina dreptatii credintei, Dumnezeu S-a aratat in trup” 1 Tim. 3, 15-16.

Anul care peste cateva zile il vom incheia a fost un an rodnic, cu bogate recolte pentru cei ce au trudit lucrand pamantul care ne tine si ne hraneste pe toti. Sa-I multumim lui Dumnezeu pentru cele primite!

Anul Nou il asezam impreuna cu rugaciunea fierbinte, ca Dumnezeu, izvorul vietii sa-L binecuvinteze cu sanatate, ploi timpurii si tarzii, sa ne fereasca de rau, sa ne pastreze in bine si sa ne dea puterea de a birui prin bine, raul prezent pretutindeni!

La trecerea dintre ani si in prima zi a Noului An, sa ne intalnim in bisericile noastre pentru a afla mangaiere, pentru mila si ajutor de la Dumnezeu, izvorul vietii noastre!
O viata crestineasca este una decenta, cu roada credintei si a faptei celei bune care-I urmeaza. Devenind fiii si fiicele Bisericii, vom observa cat de usor multe din greutatile si incercarile vietii noastre isi gasesc solutia cea mai buna, doar sub ajutorul si binecuvantarea lui Dumnezeu.

In ciuda provocarilor, a ispitelor ce s-au abatut peste noi, prin puterea Mantuitorului Iisus Hristos vom birui.

Purtati grija mare de copiii si batranii nostri, care au mare nevoie de mangaiere si ajutor! Invatati-i, povatuiti-i, sprijiniti-i, ocrotiti-i, aplecati-va cu mila la cererile si dorintele lor.

In sunetul colindelor noastre sfinte, sa redevenim ceea ce odinioara eram, traind si daruind toata viata noastra lui Hristos Dumnezeu. Cu frumusetea cea nepieritoare a colindelor am mangaiat copilaria noastra, prin ele am descoperit taina credintei si puterea binelui. Astfel, un mare poet roman ne glasuieste, invatandu-ne:

Cum S-a nascut Iisus in fan
In ieslea-I cea saraca
Iar boii peste El suflau
Caldura ca sa-I faca
Apoi voiosi, I-am multumit
Cu totii-ntr-o gandire
Ca ne-a facut pe noi partasi
La mare-I mantuire!
La aceasta mantuire suntem chemati toti, prin credinta roditoare in fapta buna, catre tot semenul nostru.


Al vostru mereu doritor de bine si catre Domnul vietii pururea rugator,

+ CORNELIU
EPISCOPUL HUSILOR


Data in resedinta noastra Episcopala din orasul Husi, la 25 decembrie, anul mantuirii 2013.

.
Pe aceeaşi temă

18 Decembrie 2013

Vizualizari: 1236

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE