O manipulare care nu onoreaza postul de televiziune BBC

In legatura cu documentarul “Desi este cea mai saraca tara din UE, in Romania la fiecare trei zile se mai construieste o biserica”, prezentat de postul de televiziune BBC in ziua de 3 august 2013,  si difuzat fara discernamant critic de unele media romanesti, Patriarhia Romana precizeaza:
    
Construirea de noi lacasuri de cult nu este un capriciu, ci reprezinta o necesitate liturgica, mai ales in mediul urban, acolo unde in timpul regimului comunist a fost interzisa construirea de biserici. Dupa anul 1990, la initiativa comunitatilor de credinciosi din intreaga tara si cu sprijinul autoritatilor locale  au fost construite sau se afla in diferite stadii de executie aproximativ 2000 de lacasuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neincapatoare pentru numarul mare de crestini ortodocsi care participa la sfintele slujbe. Construirea, pictarea si intretinerea acestora sunt sustinute financiar in cea mai mare parte de comunitatile parohiale, care sunt si principalii lor beneficiari.

In ceea ce priveste sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxa Romana), potrivit Ministerului Finantelor Publice, acesta reprezinta 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul Romaniei si este consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti prinLegea secularizarii proprietatilor bisericesti (1863) si de catre regimul comunist din Romania, incepand cu anul 1948. O eventuala intrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie sa urmeze retrocedarii tuturor proprietatilor bisericesti aflate in proprietatea si exploatarea Statului roman.

Cat priveste sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, acesta este in conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) si Legea Catedralei Mantuirii Neamului (376/2007). 

In acelasi timp, de peste doi ani, in toate bisericile si manastirile Patriarhiei Romane din tara si strainatate se desfasoara Colecta Nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului la care participa numerosi donatori, in special preoti si credinciosi.

Toate informatiile inexacte, prezentate in documentarul BBC, sunt preluate din aceiasi sursa tendentioasa (ASUR), asa cum a procedat in luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a carui falsa argumentatie a fost demontata atunci dePatriarhia Romana. De exemplu, in urma cu doi ani, in reportajul Deutsche Welle se folosea aceeasi retorica patetica si alarmista in ceea ce priveste construirea Catedralei Mantuirii Neamuluiprin aprecierea costurilor realizarii infrastructurii acesteia, faza rosu-gri, la peste 600 milioane de euro. In realitate, costurile estimate de specialisti sunt de 100 milioane de euro, iar, dupa realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizata in aprilie 2013), acestea au scazut cu 20%. 

Referitor la precizarea realizatorului documentarului BBC ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane nu au acceptat un interviu pentru a-si exprima punctul de vedere, mentionam:

La cateva zile dupa finalizarea infrastructurii la Catedrala Mantuirii Neamului, probabil la sugestia contestatarilor construirii acesteia, doi jurnalisti BBC - unul din Romania, domnul Paul Andrei Lungu, iar celalalt casatorit cu un roman, vorbitor de limba romana si cunoscator al traditiilor romanesti, doamna Tessa Dunlop - au solicitat Patriarhiei Romane sprijinul pentru realizarea cat mai curand posibil a unui material despre “popularitatea Bisericii Ortodoxe Romane si popularizarea actiunilor Bisericii Ortodoxe Romane” la nivel international. Solicitarea celor doi jurnalisti a ridicat un semn de intrebare in ceea ce priveste buna lor credinta avand in vedere antecedentele jurnalistice, termenele foarte scurte fixate pentru filmare (cateva zile), contrar uzantelor institutiei media britanice si insistenta cererii de a filma la santierul Catedralei Mantuirii Neamului dupa o regie cel putin bizara. In acest sens, relevant este si faptul ca jurnalistii BBC au solicitat interventii pe langa Patriarhia Romana pentru filmare, inclusiv prin intermediul unor reprezentanti ai diplomatiei romanesti la Londra si ai diplomatiei britanice la Bucuresti.

In concluzie, realizatorii documentarului BBC au reusit sa umbreasca imaginea uneia dintre institutiile media internationale cele mai apreciate pentru profesionalismul si corectitudinea informatiilor prezentate, prin folosirea exclusiva a unor informatii sugerate de catre reprezentantii unui curent antireligios si anticlerical din Romania sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectati pentru atingerea scopului propus. Tendinta de a exagera si de a transmite mesajul fals ca, din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, Romania este «tara cea mai saraca din UE» cu un sistem educational, medical si de asistenta sociala in criza, fara nici o dovada in acest sens nu onoreaza postul de televiziune britanic.

In plus, consideram ca este mai demn pentru un popor european crestin sa construiasca biserici noi, necesare unor comunitati numeroase, decat sa vanda biserici goale din lipsa de credinciosi, spre a fi transformate in spatii comerciale sau sportive, asa cum se intampla adesea in Marea Britanie si in alte tari secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Pe aceeaşi temă

07 August 2013

Vizualizari: 202

Voteaza:

O manipulare care nu onoreaza postul de televiziune BBC 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

biserica ortodoxa romana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE