In cadrul Complexului Muzeal al Bisericii “Sfantul Nicolae” din Scheii Brasovului s-a deschis recent un nou obiectiv muzeal, prin care sunt omagiate patru mari personalitati culturale din trecutul cetatii brasovene. Iubitorii de cultura si turistii au posibilitatea de a face cunostinta cu aceste personalitati prin intermediul lucrarilor si obiectelor expuse intr-o expozitie permanenta.
Expozitia muzeografica se intituleaza ,,Carturari brasoveni — Suflete uitate” si omagiaza patru mari personalitati brasovene: Ion Colan, Emil Micu, Tudor Ciortea si Emil Bologa. Sunt patru personalitati care si-au inscris numele in patrimoniul sacru al Brasovului, impunand pe plan local, dar si universal o deosebita contributie carturareasca, motiv care a condus la deschiderea acestui obiectiv muzeal in Scheii Brasovului, locul unde se gasesc deosebite valori patrimoniale lasate de acesti carturari in zestrea istorica a complexului muzeal de aici.
Ion Colan (1902-1969) a fost primul director al Muzeului Primei Scoli Romanesti, a pus bazele primei biblioteci publice la Brasov, a reorganizat Editura Muresianu, a infintat Muzeul ,,Astra”, Cinematograful ,,Astra” si Conservatorul de Arta.
Emil Micu (1915 -1978) a suportat si el vitregiile detentiei politice ca profesor universitar la Academia Comerciala Cluj-Brasov. A intemeiat Muzeul Bran si a continuat la Brasov opera profesorului Ion Colan, ca director al Muzeului Primei Scoli Romanesti timp de zece ani (1969-1977). Este cunoscut prin numeoasele sale publicatii de natura istorica: monografia Rasnovului, studii despre Napoleon Bonaparte, despre Aurel Muresianu, monografia Castelului Bran, studii despre Tudor Vladimirescu si multe studii privind ,,Gazeta de Transilvania”, colaborand la realizarea monografiei ,,Carturari brasoveni, sec. XV-XIX (1972). A editat si volume de poezii, precum si memorii de pe front.
Colectia unica “Ex Libris”
Tudor Ciortea (1903-1982), dupa studiile urmate cu marii compozitori George Dima si Rudolf Lassel la Brasov, a absolvit cursurile Conservatorului academic de muzica din Cluj. Si-a continuat studiile universitare (de comert) la Anvers (Belgia), de drept si de muzica la Bruxelles si alte studii de muzica la Paris si la Conservatorul din Bucuresti, ajungand profesor la ultima institutie. A publicat numeroase texte muzicale de camera si a intemeiat la Brasov Festivalul Muzicii de Camera, oferind Muzeului din Schei toate valorile de patrimoniu detinute si toate compozitiile sale, expuse acum in spatiul muzeal ce-i poarta numele.
Emil Bologa, renumitul carturar brasovean, a carui activitate este cunoscuta pentru implicatiile pe care a avut-o in spatiul geografic al Brasovului si nu numai este socotit cel mai mare colectionar de ,,Ex Libris”, posesor de tablouri istorice si documente stravechi brasovene, cu care s-a prezentat la mai multe expozitii internationale si nationale.
Dovedind un real interes fata de complexul muzeal din Scheii Brasovului, a oferit acestuia colectia “Ex Libris” si o parte din tablouri, care au constituit Muzeul „Ex Libris-Bologa” din Schei, singurul de aceasta natura din tara.
Prin deschiderea acestui obiectiv muzeal, s-a realizat un act reparatoriu pentru inaintasii nostri, care si-au asezat la temelia existentei noastre spirituale o zestre morala din care ne alimentam cugetul nostru de bine.
Pr. prof. dr.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.