Oamenii care au voie sa iubeasca o singura femeie


In jur de 30 dintre preotii bacauani sint divortati. Desi canoanele bisericesti ii opresc pe acestia sa slujeasca cele sfinte, multi continua sa o faca

Pleaca la drum cu zimbetul pe buze, jurindu-si credinta si iubire vesnica. De multe ori, chiar si iubirea pe viata pare a fi prea mult. Valurile existentei de zi cu zi ii prind pe unii sau pe altii dintre soti pe picior gresit. Si atunci se produce inevitabilul.

Inclusiv pentru cei care dau sfaturi si contribuie la intemeierea unei noi familii, fiind modele pentru semenii lor, adica preotii. Putini sint cei care stiu ca, in momentul hirotoniei, preotul afirma in fata episcopului, sub forma unui juramint, ca "va fi barbat al unei singure femei". Iar ea promite cu tarie ca "il va urma si va fi alaturi de el pina la moarte, oriunde va sluji ca preot si va respecta rinduielile bisericesti", dupa cum ne-a explicat preotul Gheorghe Miron. Adesea, cind viata de preot se identifica cu huzurul si traiul lipsit de griji, apar si consecintele nefaste. Pentru ca nu toti ajung sa slujeasca in orase, in parohii bogate. "Se crede ca viata de preotie este una frumoasa, usoara, iar in mintea unora prevaleaza aspectele materiale. Iar cind apar privatiunile, unul dintre soti cedeaza", ne-a declarat Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Si, asa se face ca, in momentul de fata, la nivelul judetului Bacau "exista in jur de 30 de preoti divortati", dupa cum ne-a precizat preotul Gheorghe Miron, secretarul Episcopiei Romanului. Iar cifra ar putea fi chiar si mai mare. "Este ingrijorator. Dar sper ca situatia se va schimba in viitor. Se vor intensifica pregatirile prealabile in perspectiva casatoriei", promite PS Ioachim Bacauanul.

Sotia de preot trebuie sa se abtina de la activitatile mondene

Povestile vietilor celor care au jurat sa-l slujeasca pe Dumnezeu sint dintre cele mai variate. Iar dramele acestor oameni, de multe ori simplificate la maximum, constituie subiecte de birfa pentru lume, multi ani la rind. "Am avut cazuri de tineri hirotoniti care s-au despartit si dupa un an de casnicie. Altii, dupa peste zece ani sau 15 ani. Virsta preotilor? De la 25 de ani in sus. Un preot avea in jur de 50 de ani si l-a parasit sotia. A plecat cu altul. Unui preot i-a plecat sotia tocmai in America. L-a lasat acasa cu doi copii. Preotul a renuntat la misiunea sa, a incredinta copiii parintilor, si s-a retras la manastire", ne-a povestit preotul Miron. Pentru PS Ioachim Bacauanul, principalii vinovati in cazul esecului in viata de familie sint ei, viitorii preoti. "Pregatirea prealabila e foarte lacunara. Cred ca tinerii nu stiu sa-si aleaga sotiile. Ar trebui sa fie mai rationali. Sa priveasca omul in toata fiinta sa. Dragostea empirica trece dupa vreo doi ani. Or, viitorii preoti nu le pregatesc suficient in perspectiva vietii de familie. Pentru ca, dincolo de a fi oameni casatoriti, sint si preoti. Or, ar trebui sa le prezinte sotiilor si rigorile si privatiunile acestui tip de viata. Deoarece ea trebuie sa fie o sotie model si sa se abtina de la activitatile mondene", a afirmat episcopul-vicar de la Roman.

Nu au voie sa se recasatoreasca

Cind au voie sa divorteze preotii? Cind sa se recasatoreasca? Canoanele Bisericii, regulile scrise de Sfintii Parinti ai Bisericii inca din primele veacuri crestine, sint clare. "Preotul poate divorta intr-un singur caz. Cind ea este acuzata de desfrinare", a precizat Ioachim Bacauanul. Altminteri, daca va divorta din alte motive, "preotul este oprit de la slujba", ne-a zis preotul Gheorghe Miron. O problema este, insa, ca nici un canon nu specifica dreptul preotului de a se recasatori. "Nu stiu sa existe un canon care sa lase preotul sa se recasatoreasca. Nu prea vad cum un preot despartit mai poate da sfaturi unor tineri, privind viata de familie, si cum ar mai putea savirsi taina cununiei", a mai spus episcopul Ioachim. La romani, statutul preotului divortat este mult mai bun decit in alte parti. "In cazul in care unui preot i-a murit sotia si are in ingrijire copii mici, iar oamenii nu-l reclama, episcopul i-a masuri", ne-a explicat preotul Miron. Alte biserici sint insa foarte aspre cu preotii divortati, "ajungindu-se pina la excluderea din preotie", a mentionat PS Ioachim Bacauanul.

Ada Tecla, o sotie inteleapta

Cine ii mai da unui preot dreptul de a sluji in cazul ca a divortat? Se pare ca, pina la urma, cea care dicteaza e tot constiinta. "Daca luam decizii dupa canoanele bisericesti nu stiu daca iese bine. Personal, sint pentru a se respecta regulile bisericesti. Preotii sa se gindeasca daca au sau nu constiinta impacata si daca sint in masura sa mai slujeasca", a mai zis episcopul Ioachim. Dincolo de suspiciuni si indatoriri, viata intr-o familie de preot este o viata obisnuita. Sau, cel putin asa crede Ada Tecla, una dintre cele mai virstnice preotese din judetul Bacau. Casatorita cu preotul Toma Popescu, in urma cu 58 de ani, Ada Tecla ne-a declarat ca "e o viata frumoasa, daca exista intelegere si fidelitate". Rezultat al societatii pe care o cunoastem cu totii, tinerii viitori preoti au multe de invatat de la cei virstnici. "Nu-s timpuri mai grele si nici ispite mai mari decit altadata. Sint aceleasi. Dar tineretul este cum este.", s-a multumit sa afirme Ada Tecla.

De Constantin Gherasim

Ziarul de Bacau

.

26 Ianuarie 2006

Vizualizari: 4873

Voteaza:

Oamenii care au voie sa iubeasca o singura femeie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE