In fiecare an in localitatea Vinerea din judetul Alba se respecta un obicei vechi de peste o jumatate de veac numit obiceiul pastenilor, care a fost introdus de Parintele marturisitor Ioan Sabau. Mai multe amanunte despre aceasta frumoasa traditie de la Vinerea ne-a oferit Parintele paroh Mircea Mosneag:
„Acest obicei in parohia Vinerea dureaza de aproximativ 70, 80 de ani. Cum a luat el nastere? Stiti ca in sate este o concurenta pentru a da Pastile si la aceasta concurenta se ajunge foarte greu, pentru ca multi oameni cu inima buna vor sa participe sa dea aceste Pasti. Si Parintele Ioan Sabau, pentru a da la o parte aceasta neintelegere dintre oameni, a ajuns la concluzia ca ar fi bine ca un contingent, adica anul care atunci, in timpul acela implineste saizeci de ani, sa se stranga si sa organizeze ei toata aceasta ceremonie. Si de atunci dureaza la noi acest obicei al pastenilor, care, in fiecare an, cand implinesc 60 de ani, ei se strang, vin din Brasov, din strainatate, de peste tot, se intalnesc, se hotarasc, se inteleg cum sa faca, ce sa faca pentru a decurge intr-un mod cum se poate mai frumos.
Este si o concurenta intre ei. Anul trecut s-a facut asa, anul acesta ar fi bine sa facem mai bine sa iasa. De aceea pentru noi ca preoti ne usureaza munca, noi nu avem treaba cu nimic, ei se ocupa de totul, noi numai cu partea religioasa, cu partea aceasta ce depinde de noi. Da.
-Parinte, care va fi programul special din aceasta zi?
-Programul special, de exemplu maine, la ora 8.00 vom pleca de la Biserica la casa pasteanului, de unde se vor lua Pastile. Acesta s-a hotarat cu un an inainte, s-au strans ei si s-au inteles ar fi bine de la acesta are gospodaria, casa mai frumoasa, s-au facut pregatiri acolo cu cateva luni inainte, s-a zugravit, s-a vopsit totul, totul e nou pentru ca merge toata suflarea satului acolo si este o concurenta sa fie frumos, sa fie aranjat, cutare, cutare.
Acolo se va face slujba Te Deum-ului, un sfert de ora, douazeci de minute, dupa care toata painea aceasta, tot ce trebuie pentru Pasti se ia in desage, in cosuri si se aduce la Sfanta Biserica. La Sfanta Biserica se face Sfanta Liturghie, cum e randuiala si in cursul Sfintei Liturghii, ieri s-au spovedit toti pastenii si astazi la Sfanta Liturghie vor lua Sfanta Cuminecatura, dupa ce vor lua Sfanta Cuminecatura si se va incheia Sfanta Liturghie, tot ei dau la toata lumea care a participat la acest ceremonial in amintirea colegilor lor care au murit cate un pahar de vin, o lumanare si un colac. Tot in amintirea colegilor lor se va ridica in Biserica un parastas si se vor pomeni aici numele celor care nu mai sunt printre noi. Un gest destul de frumos.
Apoi, se intalnesc din nou sambata seara, cand are loc taierea painii pentru Pasti, aici se taie painea de Pasti si din clipa aceea nu mai pleaca nimeni acasa, se sta toata lumea in Priveghere pana la ora 3.00, cand ne vom intalni in Biserica si vom face slujba Invierii. Dupa slujba Invierii, ei imbracati in straie romaneste, sunt cei care impart la restul de crestini Sfintele Pasti.
Timp de trei zile cat dureaza Pastile ei vin la Biserica numai in haine romanesti. Apoi, se mai intalnesc la Duminica Tomii, tot in haine romanesti si la Duminica Tomii se face, asa se spune, ospat al Pastilor. Cand ei se intalnesc, vin toti din tara din strainatate, de peste tot si acum au prilejul sa depene atatea amintiri din timpul copilariei, a scolii, destul de frumos.
Dupa care timp de un an de zile, toate problemele ce vor fi in parohie vor fi rezolvate de acesti pasteni, ma refer la iesirea la holde, la iesirea la Troita, sau avem vreo lucrare mai lucrare mai deosebita, pastenii sunt alaturi de preot si spune: Uite, eu am nevoie sa mergem la holde, cum se iasa la grane - ei organizeaza totul, ei vin cu noi, noi facem numai chiar partea religioasa.
Da, este un eveniment foarte frumos, unicat si noi il pastram mai departe asa cum l-am mostenit.”
A consemnat Pr. Sabin Voda
Sursa: Radio Reintregirea
-
Obiceiuri din Vinerea Mare
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Vinerea Mare - moartea si ingroparea Domnului (Zi aliturgica. Denia Prohodului Domnului)
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Trecerea pe sub masa, in Vinerea Mare
Publicat in : Obiceiuri si traditii de Paste -
Vinerea Mare - lucratoare versus nelucratoare
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.