Olimpiada nationala de Religie

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, in perioada 2-6 aprilie 2012, se desfasoara la Oradea cea de-a IV-a editie a Olimpiadei nationale de Religie pentru clasele VII-XII.

Deschiderea festiva a Olimpiadei a avut loc luni, 2 aprilie, de la ora 17:00, la Catedrala cu Luna din Oradea. Momentul a debutat prin oficierea slujbei de Te Deum, in prezenta Preasfintitului Parinte Sofronie, a oficialitatilor centrale si locale, implicate in desfasurarea concursului, precum si in prezenta elevilor si a cadrelor didactice, a precizat parintele prof. Alin Sonea.

In cuvantul de deschidere, parintele prof.

Florin Negrutiu, inspector scolar pentru Religie in cadrul ISJ Bihor, a subliniat importanta orei de Religie in formarea morala si spirituala a elevilor, aratand ca ora de Religie nu inseamna o umplere a timpului, ci o sfintire a lui.

Domnul profesor Catalin Paslaru, inspector scolar general pentru Religie in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si domnul profesor conf. univ. dr. Vasile Timis, consilier in cadrul aceluiasi Minister, au aratat legatura dintre Biserica si Educatie prin Religie, amintind despre inceputul invatamantului romanesc, care s-a facut „in tinda Bisericii” si despre rolul Bisericii in formarea spirituala si culturala a neamului romanesc.

Preasfintitul Parinte Sofronie i-a binecuvantat pe elevii participanti la Olimpiada si pe toti cei prezenti la eveniment, vorbindu-le despre istoricul Bisericii cu Luna, in care se afla cu totii, precum si despre istoricul Eparhiei Ortodoxe a Oradiei. Preasfintia Sa a evocat contributia Episcopilor reinfiintatei Eparhii a Oradiei, Episcopii Roman Ciorogariu si Nicolae Popovici, care au luptat pentru organizarea invatamantului romanesc si pentru mentinerea orei de Religie in scoala, chiar daca au avut de suferit din aceasta cauza. Preasfintia Sa i-a invitat pe elevi si pe profesori sa viziteze manastirile din Eparhie, in special pe cele mai reprezentative cum sunt Manastirea „Sfanta Cruce” din Oradea si Manastirea Izbuc, precum si alte obiective, amintindu-le ca indiferent de rezultatele pe care le vor obtine la Olimpiada, toti sunt castigatori prin faptul ca Il castiga pe Hristos in sufletele lor.

Cei 265 de elevi vor sustine marti, 3 aprilie 2012, la Scoala „Dacia” din Oradea, proba scrisa din cadrul concursului, dupa care, in zilele urmatoare, vor vizita diferite obiective religioase si culturale din judetul Bihor. Joi, 5 aprilie, incepand cu orele 17, elevii olimpici vor participa, la Catedrala Episcopala „Invierea Domnului” si „Sfantul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, la Concertul de Paresimi sustinut de scolile teologice oradene.

Festivitatea de premiere a olimpiadei va avea loc vineri, 6 aprilie, incepand cu ora 13.30, la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea.

Sursa: arhiram.ro
 

.

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 689

Voteaza:

Olimpiada nationala de Religie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

olimpiada religie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE