"Paresimierul" lui Anton Pann – o noua aparitie editoriala

“Paresimierul” lui Anton Pann – o noua aparitie editoriala

La inceputul Saptamanii Patimilor, Asociatia Nectarie Protopsaltul pune inaintea cantaretilor de strana, cel de-al treilea volum al colectiei „Antologie de cantari psaltice”,  constand intr-o noua editie a "Paresimierului” lui Anton Pann. Asemenea primelor doua volume - "Cantari la sfintele taine si ierurgii” si "Cantari la slujba inmormantarii” – cartea este tiparita in conditii grafice de exceptie.

Paresimierul, ce "cuprinde in sine cantarile cele mai de trebuinta ale Postului Mare”, este prima lucrare dintr-o serie de mai multe volume, dedicata retiparirii celor mai importante opere muzicale bisericesti editate de Anton Pann. Ca un fapt inedit, trebuie precizat ca este prima reeditare a unei carti de psaltichie a lui Pann, dupa mai bine de o suta de ani.

Paresimierul lui Anton Pann

Personalitate complexa binecunoscuta in epoca sa - psalt si dascal de psaltichie, autor si culegator de cantece „de lume", tipograf si poet - Anton Pann este cunoscut astazi mai mult ca poet si editor, mai putin ca psalt si autor de carti de cantari bisericesti.

PAresimierul lui Anton Pann - Asociatia Nectarie Protopsaltul

Volumul de fata este primul care scoate la lumina o parte din frumoasele, dar atat de putin cunoscutele, cantari editate de Anton Pann de-a lungul rodnicei sale activitati de dascal de psaltichie si tipograf.

Aceasta editie a Paresimierului nu este una critica, de felul celor ce doresc sa aduca sub ochii celor interesati originalul, fara nicio schimbare, asa cum a fost el tiparit de autor, acum mai bine de o suta si saizeci de ani, ci una care cauta sa fie practica si utila pentru cantaretii nostri, care doreste sa arate actualitatea vechilor cantari, revigorand traditia atat de slabita sau chiar uitata in multe locuri.

 

PAresimierul lui Anton Pann - Asociatia Nectarie Protopsaltul

Nadajduim ca de acum incolo Paresimierul lui Anton Pann va fi una din cartile nelipsite de la stranile bisericilor noastre in perioada Triodului.

Cartea poate fi achizitionata de marti, 30.03.2010, din librariile Sophia, Evanghelismos si Bizantina.

Contact:
Asociatia Nectarie Protopsaltul
Telefon: 0762805629
e-mail: nectarieprotopsaltul@yahoo.com
ducamariangabriel@yahoo.com


Sursa: CrestinOrtodox.ro

29 Martie 2010

Vizualizari: 2019

Voteaza:

"Paresimierul" lui Anton Pann – o noua aparitie editoriala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE