Parintele Cleopa, "cetatean al Raiului" - Cuvantul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel cu ocazia a 10 ani de la mutarea la Domnul a Parintelui Cleopa Ilie
Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat cu ocazia implinirii a 10 ani de la mutarea la Domnul a Parintelui Cleopa Ilie, 2 decembrie 2008:
LUMINA PESTE TIMP
Parintele Cleopa, "cetatean al Raiului"
Au trecut 10 ani de cand parintele Cleopa Ilie s-a mutat la Domnul.
De un deceniu, parintele Cleopa nu-i mai intampina si nu-i mai sfatuieste cu vorba sa inconfundabila pe pelerinii care bat drumul Sihastriei. Cu toate acestea, drumul Sihastriei nu a ramas nestrabatut, iar chilia de pe deal a parintelui nu a devenit pustie.
Trupul parintelui Cleopa s-a mutat de pe bancuta din cerdacul chiliei in cimitirul manastirii, dar duhul lui de rugaciune uneste pamantul cu cerul si aduna laolalta pe toti cei care l-au cunoscut si l-au iubit. Chilia sa a devenit un muzeu pentru pelerini, dar si o icoana a unui loc de rugaciune.
Parintele Cleopa a fost un mare dar de la Dumnezeu pentru Biserica noastra, in vremuri de mare incercare. Nu trebuie sa uitam ca, cea mai mare parte din viata sa, parintele a trait-o in comunism, iar opera sa misionara a desfasurat-o in acei ani atat de grei, dovedindu-se un model de lucrare misionara si, in acelasi timp un izvor de speranta. Apoi, sa ne amintim si de anii ce au urmat caderii comunismului cand Biserica noastra a fost asaltata de tot felul de misionari sectari, care cautau sa semene indoiala, sa dezbine si sa alunge Ortodoxia din sufletele credinciosilor. Parintele Cleopa a fost deodata un rugator, un misionar al adevarului si unitatii, aratandu-se un luptator impotriva sectarismului, atat al celui din interiorul cat si al celui din exteriorul Bisericii. Sa ne amintim ca, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, la chemarea patriarhului Justinian, parintele Cleopa a pus randuiala in unele manastiri cu duh sectar, asa cum ne amintim ca, dupa 1990, parintele a aparat Sfanta Traditie, aratandu-le celor rataciti de la adevarul Ortodoxiei ca indepartarea de Sfintii Parinti si de Traditia Bisericii, inseamna si indepartarea de adevarata cunoastere a lui Hristos.
Parintele Cleopa a aratat lumina Sfintei Traditii ca un intelept, pentru ca el nu avea o intelegere crispata sau impietrita despre Traditie, ci avea o intelegere vie a ei, ca prezenta a Duhului Sfant in ea, ca prezenta a harului care, deodata cu fidelitatea fata de ceea ce a fost in trecut, descopera cai mantuitoare pentru fiecare om si pentru fiecare veac, aducand lumina textului sfant in contextul social-cultural nou.
Misionar statornic in chilie, parintele Cleopa a aratat intr-un fel minunat cum cineva poate sa aduca lumea la Dumnezeu, sa schimbe vieti, sa vindece rani, sa hraneasca suflete, nu cutreierand lumea, nu batand din usa in usa, ci deschizand cu dragoste usa chiliei sale si ajutand pe fiecare pacatos sa-si deschida propriul sau suflet pentru a se intalni cu iubirea lui Dumnezeu pentru toti oamenii.
Daca am incerca sa numim cateva din trasaturile esentiale ale personalitatii parintelui Cleopa ar trebui sa recunoastem ca a avut atatea daruri si virtuti, incat toate, inmanuncheate, alcatuiesc ceea ce noi numim sfintenie. Parintele a fost, fara indoiala, un om sfant, iar aceasta sfintenie a venit din prezenta Duhului Sfant in persoana sa. Desi nu a facut studii in mod formal, ci s-a format ca un autodidact, el a avut o maturitate de gandire teologica si o maturitate de discernamant spiritual cum rar se intalnesc. Parintele Cleopa stia sa evite extremele si, in acelasi timp, sa dea speranta. De asemenea, parintele Cleopa stia sa comunice intr-un mod simplu, pe intelesul tuturor, adevarurile profunde ale teologiei si spiritualitatii ortodoxe. El se definea, cu smerenie, ca fiind un teolog popular si adesea spunea: "Eu predic teologia pentru babe, pentru mosi, pentru oameni de la tara". Cu toate acestea, se stie preabine ce mare dar este capacitatea de a comunica adevaruri adanci, realitati duhovnicesti de mare finete ori prospetimea sfinteniei, pe intelesul oamenilor simpli.
Astazi, Biserica noastra are nevoie de teologi, preoti, ierarhi si duhovnici care sa poata transmite prospetimea Evangheliei si sa fie siguri in invatatura lor de credinta, adica hranita din izvoarele Traditiei, nu insingurati in originalitatea ideilor proprii, straine de duhul Bisericii.
In urma cu 10 ani parintele Cleopa se adauga celorlalti parinti cuviosi din cimitirul Manastirii Sihastria, insa nu pentru o vesnica despartire de cei care i-au fost ucenici, de cei pe care i-a spovedit, ci pentru a fi mereu prezent si vesnic pomenit in Biserica pe care a slujit-o si a iubit-o.
Biserica, dintotdeauna, a pastrat vie in memoria ei pe sfintii sai. Si numele parintelui Cleopa a ramas in memoria credinciosilor ca cel mai cunoscut duhovnic din Romania. Chipul sau, vocea sa, cuvintele sale, cartile sale sunt in continuare cautate de oamenii doritori de viata intru Duhul. Iar prin filmele, inregistrarile audio sau scrierile sale, difuzate la TRINITAS TV, la Radio TRINITAS ori publicate in Ziarul Lumina, dar si de alte canale media, parintele Cleopa continua sa faca misiune in Biserica noastra, sa lumineze viata si sa mangaie sufletele credinciosilor.
Binecunoscuta sa vorba - "Manca-v-ar Raiul" - ne aduce aminte tuturor ca trebuie sa ne ostenim sa simtim prezenta lui Dumnezeu in viata noastra si sa-L preamarim lucrand potrivit voii Sale, pentru mantuirea noastra si pentru slava Preasfintei Treimi.
Rugam pe Hristos-Domnul sa-i daruiasca pururea Parintelui Cleopa bucuria de "cetatean al Raiului", pacea si lumina Imparatiei cerurilor!
+ D A N I E L
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.