Parintele Dumitru Staniloae evocat la Galati

In perioada 15-17 mai, la Galati are loc Simpozionul stiintific international intitulat "2013 - Anul jubiliar al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si Anul comemorativ ‹‹Parintele Dumitru Staniloae››, organizat de Arhiepiscopia Dunarii de Jos prin Departamentul teologic al Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie a Universitatii "Dunarea de Jos“, informeaza "Ziarul Lumina".

Simpozionul a debutat ieri prin savarsirea, in Catedrala arhiepiscopala din Galati, a unei slujbe de Te Deum de catre IPS Arhiepiscop Casian, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Sectiunea I a purtat numele "Evocarea parintelui Dumitru Staniloae“ si se inscrie in evenimentele organizate cu prilejul proclamarii de catre Sfantul Sinod a anului 2013 drept an comemorativ al Parintelui Dumitru Staniloae, la implinirea a 110 ani de la nastere si a 20 de ani de la mutarea la Domnul a ilustrului profesor.

In Aula Magna a Universitatii "Dunarea de Jos“, corala "Ortodoxia“ a Arhiepiscopiei a sustinut un mic concert pascal, dupa care IPS Casian a deschis lucrarile simpozionului. "Sa nu se creada ca parintele Staniloae a fost doar un filozof al teologiei si al culturii, ci a fost fascinat de intalnirea cu omul necajit, bolnav si singur. A vazut in paharul de apa pe care il dai omului bolnav astazi pe Iisus Hristos, pe Care Il chemi sa te ajute. De aceea, sunt sigur ca, in duhul lui, se bucura ca teologia iubirii a rodit in filantropie. Niciodata in viata Bisericii Ortodoxe Romane, poate, nu s-a facut o legatura mai profunda intre teologie, Liturghie si slujirea sociala“, a aratat Inalt Preasfintia Sa.

Prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, presedintele Senatului, si prof. univ. dr. ing. Toader Munteanu, prorector, au transmis cuvinte de bun venit si felicitari din partea Universitatii „Dunarea de Jos“ din Galati pentru organizarea simpozionului.

"Pentru el, modul de viata filocalic devenise o a doua natura“

In centrul expunerilor s-a aflat doamna Lidia Staniloae, fiica parintelui profesor Dumitru Staniloae, care a evocat chipul, personalitatea si opera tatalui sau, aratand ca „el a trait pentru ceilalti si dupa el a ramas tot ceea ce a facut pentru ei, pentru credinta, pentru ca spiritualitatea si cultura noastra sa nu se piarda“. De asemenea, „pentru el, modul de viata filocalic devenise o a doua natura“, urmarind doar gandirea si savarsirea faptelor ziditoare pentru semeni, intr-un trup in care „mandria nu avea ce cauta“. „Am invatat de la el ca la temelia intregii umanitati, care se intelege ca umanitate, si nu ca o specie animala, cu functiuni exclusiv biologice, stau poruncile Domnului: sa nu inseli, sa fii cinstit. Ele sunt premisele oricarei aspiratii catre imbunatatirea spirituala, catre dobandirea chipului de drept, bineplacut lui Dumnezeu“, a marturisit Lidia Staniloae.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a oferit auditorilor cateva impresii despre parintele Staniloae, deprinse de-a lungul anilor, mai intai ca elev, apoi ca student si doctorand si in final colaborator in cadrul universitar.

In continuare, lect. dr. Reinhold Gestrich, reprezentand Universitatea Protestanta din Ludwigsburg, Germania, a prezentat o recenzie a lucrarii dr. Michael Weber, "Omul duhovnicesc si teologia harului, in opera parintelui Dumitru Staniloae“.

Pr. prof. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultatii de Teologie "Dumitru Staniloae“ din Iasi, a facut trecerea catre cea de-a doua parte a simpozionului, cea dedicata Anului omagial al Sfintilor Imparati, prezentand referatul cu titlul "Biserica straromana, parte a Bisericii Universale, in vremea Sfantului Constantin cel Mare“.

Simpozionul stiintific international continua astazi prin prelegeri sustinute la Teatrul Muzical "Nae Leonard“ din Galati si se va incheia maine, 17 mai.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

16 Mai 2013

Vizualizari: 307

Voteaza:

Parintele Dumitru Staniloae evocat la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE