Parintele Filoteu Faros a conferentiat la Facultatea de Teologie din Bucuresti

Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti a gazduit ieri, 15 noiembrie, o conferinta cu tema „Lucrarea pastorala a preotului in lumea de azi“, sustinuta de parintele Filoteu Faros din Grecia.

La evenimentul din Amfiteatrul „Dumitru Staniloae“ au participat pr. conf. dr. Constantin Preda si pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecanii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, pr. dr. Gabriel Mandrila, care a asigurat traducerea conferintei din limba greaca in limba romana, precum si numerosi studenti.

Parintele prodecan Gheorghe Holbea a prezentat cateva date biografice ale parintelui Filoteu Faros si a aratat ca „lucrarile sale prezinta un interes deosebit, pentru ca ele imbina cunoasterea teologica si o abordare stiintifica, prin prisma teologiei pastorale pe care parintele a predat-o si a aplicat-o. Acestea sunt un rod al unei indelungate experiente pastorale in domeniul psihoterapeuticii si consilierii si ele descopera intelepciunea luminata de Duhul Sfant si acumulata vreme de cinci decenii de un parinte duhovnicesc contemporan“.

Parintele Filoteu Faros a aratat ca „toti cei care il slujesc pe om in biserica va trebui sa repete Intruparea lui Iisus Hristos, sa stie foarte bine ce se petrece cu omul, care sunt nevoile lui reale, care este lucrul de care are nevoie. Va trebui sa ia pe fiecare om in mod simbolic de mana si sa-l invete un mod de viata pe care l-a invatat Iisus Hristos si care este functional“. Parintele a aratat ca, atunci cand aceste lucruri se implinesc, „teologia crestina este pastorala, pentru ca teologia nu poate fi academica si scolastica, adica sa se preocupe de realitatea umana doar in salile de studiu. Nu e cu putinta ca cineva care este profesor de chirurgie sa nu fie chirurg. Nici chirurgia nu este un obiect de studiu teoretic. Chirurgia nu se invata in salile de studiu. Si nu poate fi invatata din carti. Cartile, bineinteles, ajuta, dar cum ii invata un chirurg pe elevii sai chirurgia? Îi ia in sala de operatii si le da sansa sa-l vada chiar in clipa cand opereaza. Si dupa ce face acest lucru de suficient de multe ori, atunci ia pe fiecare dintre elevi, ii pune in mana bisturiul si il lasa sa opereze. Iar in clipa in care elevul este pe punctul de a face o miscare gresita, il opreste si acest lucru se repeta pana cand acesta invata sa puna bisturiul in pozitia in care trebuie, pentru a salva, nu pentru a ucide. La fel stau lucrurile si in ceea ce il priveste pe pastor“.

In continuare, parintele a impartasit din experientele sale din perioada petrecuta peste Ocean, ca profesor la Facultatea de Teologie „Sfanta Cruce“ din Boston, SUA, si consilier in cadrul unei clinici terapeutice. Parintele Faros a mai aratat ca „este o arta foarte inalta sa stii sa asculti. De obicei, noi, preotii, vorbim mult si nu stim sa ascultam. Aceasta este o experienta dramatica pentru un pastor. Cele mai bune terapii nu au loc prin ceea ce spunem, ci se produc prin intermediul faptului de a fi in stare sa ascultam cu adevarat, sa putem patrunde in maruntaiele durerii aproapelui nostru“.

Dupa o serie de intrebari si raspunsuri, cei prezenti au primit autografe pe cartile parintelui Filoteu Faros, traduse in limba romana de parintele Gabriel Mandrila.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

16 Noiembrie 2013

Vizualizari: 264

Voteaza:

Parintele Filoteu Faros a conferentiat la Facultatea de Teologie din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE