Parintele Iustin Parvu

Parintele Iustin Parvu Mareste imaginea.

Parintele Iustin Parvu

Parintele Iustin Parvu s-a nascut in data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt.

In anul 1936, tanarul ravnitor de doar 17 ani intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, in anul 1937, tanarul frate merge la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman. In anul 1940 va vea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, hirotonia intru preot. A primit hirotonia la varsta de 22 de ani.

Intre anii 1942-1944, parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. El a participat, impreuna cu "Divizia 4 Vanatori de Munte" la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ajungand pana la Don. Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana a romanilor de catre bolsevici.

In anul 1948, parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de "inchisoare politica". Nevoitorul pentru tara si credinta, Iustin Parvu, va fi muncit prin mai multe inchisori ale tarii: Suceva, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza apoi munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi "reeducarea" din Inchisoarea Pitesti. In anul 1960, Parintele Iustin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.

Din cauza greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier. In anul 1966 a fost reprimit in monahism, ca vietuitor al Manastirii Secu, din judetul Neamt, iar din anul 1975 a vietuit in Manastirea Bistrita, din acelasi judet. In toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Manastirii Petru Voda, iar in anul 1999 a inceput construirea Manastirii Paltin.

In anul 2003 infiinteaza publicatia crestina "Glasul Monahilor", care apare lunar. In ziua de 2 noiembrie 2008, parintele Iustin este ridicat la rangul de arhimandrit. In acelasi an, parintele infiinteaza o noua publicatie crestina, "Atitudini".

Parintele Iustin Parvu, duhovnicul Manastirii Petru Voda, a trecut la cele vesnice in seara zilei de 16 iunie 2013, duminica, adaugandu-se cetelor de marturisitori care l-au slavit pe Dumnezeu prin viata lor plina de patimire.

In primavara anului trecut, cancerul la stomac, pe care arhimandritul Iustin il purta in trupul sau de mai multa vreme, a fost diagnosticat in metastaza. Ultimele luni din viata aceasta, parintele si le-a petrecut in liniste si rugaciune, in pofida durerilor aduse de boala. Prin aceeasi boala (cancer) au trecut la cele vesnice si Sfantul Nectarie din Eghina, vindecatorul de cancer, si Cuviosul Paisie Aghioritul.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, cu dreptii si mucenicii !

CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

10 Februarie 2015

Vizualizari: 2736

Voteaza:

Parintele Iustin Parvu 4.33 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE