Parintele Prof. Dr. Mircea Basarab a trecut la cele vesnice

În Marțea Luminată, Hristos Cel înviat l-a chemat la viața veșnică pe vrednicul Său slujitor Părintele Prof. Dr. Mircea Basarab, fondatorul Parohiei Ortodoxe Române „Naşterea Domnului“ din München (1976) și al Parohiei „Sf. Dumitru“ din Nürnberg (1981). A păstorit cu înțelepciune și bunătate pe credincioșii parohiei din München până la pensionarea sa, în 2013, fiind urmat ca paroh de Părintele Dr. Alexandru Nan, actualul Protopop al Bavariei, iar pe cei din Nürnberg, până în 1997, când aceștia au primit pe actualul păstor, în persoana Părintelui Teofil Herineanu. Până la retragerea sa la pensie, Părintele Mircea a fost și consilier cultural al Mitropoliei noastre.

Născut la Sibiu, într-o familie de preoți, în 12 decembrie 1936, Părintele Mircea Basarab a fost licenţiat al Institutului Teologic din Sibiu şi al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, iar în 1978 a obținut titlul de doctor în Teologie al Institutului Teologic din Bucureşti.

A fost profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, de unde a plecat la München în 1974 ca bursier al Bisericii Evanghelice din Germania. A predat de asemenea cursuri de Vechiul Testament la Universitatea din München. Pe lângă numeroase studii şi articole publicate în ţară şi străinătate, Părintele Mircea Basarab a publicat volumele: Cartea Profetului Amos, Bucureşti, 1980 (teză de doctorat); Ermineutica Biblică, Oradea, 1997; Istoricul Parohiei Ortodoxe Române „Naşterea Domnului“ din München, Oradea 1997; Biserica şi neamul în diaspora, Cluj 2001, Istoricul Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Centrala si de Nord, Oradea 2001, Personalități reprezentative ale Exegezei Antiohiene (București, 2019) și altele.

Acum când ne despărţim de Părintele Prof. Mircea Basarab, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i ierte păcatele şi să-l odihnească cu drepţii în Împărăţia Sa!
Veşnică să-i fie pomenirea!

Mitropolitul Serafim
Episcopul vicar Sofian Brașoveanul
Sursa: www.mitropolia-ro.de

Mesajul de condoleanţe al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române adresat familiei Pr. Mircea Basarab

Familiei părintelui profesor dr. Mircea BASARAB,
München, Germania
Îndurerată familie,

Hristos a înviat!

Am primit cu tristețe vestea trecerii din această lume, în cea de-a treia zi a Sărbătorii Învierii Domnului, a părintelui profesor dr. Mircea Basarab, vrednic și dedicat slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, fondatorul Parohiei Ortodoxe Române „Naşterea Domnului” din München (1976) și al Parohiei „Sfântul Dumitru” din Nürnberg (1981), care a păstorit cu multă înțelepciune și jertfelnicie pe credincioșii parohiei din München până la pensionarea sa, în anul 2013.

În întreaga sa activitate, atât cea didactică, în calitate de profesor la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca și de cadru didactic la Universitatea din München, cât și în cea pastoral-misionară, ca slujitor la sfântul altar și consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, părintele Mircea Basarab a fost un demn și respectat reprezentant al Bisericii noastre și al poporului român în diaspora occidentală.

La acest moment de întristare, adresăm cuvânt de mângâiere și întărire pentru familia părintelui profesor dr. Mircea Basarab, precum și pentru familia spirituală a comunității ortodoxe românești din Germania, și ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat din morți, să așeze sufletul slujitorului Său preotul Mircea în lăcașurile drepților și în lumina neapusă a Învierii Sale.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei întristaţi,

† DANIEL
Patriarhul României
Sursa: basilica.ro

23 Aprilie 2020

Vizualizari: 297

Voteaza:

Parintele Prof. Dr. Mircea Basarab a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele Mircea Basarab

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE